(VIDEO) Nikšić: Pri Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u toku kurs kaligrafije

Ovih dana u Nikšiću je u toku kurs kaligrafije za koju se smatra da je više od lijepog pisanja, da je, zapravo, prava umjetnost.

Kaligrafijom kao segmentom srpskog kulturnog nasleđa rukopisanih knjiga upoznaju se polaznici kursa, koji je u toku pri sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog i nikšićkoj Crkvenoj opštini. 

Kurs se održava u prostorijama Parohijskog doma, vikendom, a vode ga Biljana Knežević i Andrea Perić. Za upis je vladalo veliko interesovanje, a kurs pohađa tridesetak polaznika, različitih starosnih dobi, podijeljenih u dvije grupe.

Za bavljenje kaligrafijom, objašnjava Biljana Knežević, voditeljka kursa, koja se ovom specifičnom vrstom umjetnosti bavi oko šest godina, potrebno je  smirenja i strpljenja, što u današnjem užurbanom vremenu nije lako postići.

 Ispisivanje teksta kaligrafijom omogućava, po riječima Knežević, da se probudi umjetnički izraz u svakome od nas kroz preciznost u pisanju i u estetskom doživljaju istog. U radu se koristi pero i mastilo uz kombinaciju akrilnih i pigmentnih boja, pozlate.

Kaligrafske radove, uz tekst, krase i ornamenti najčešće u vidu zastavica ili inicijalnih slova, čemu polaznike uči Andrea Perić, konzervatorka i restauratorka, koja je, takođe, voditeljka kursa. Ove stručne, vrijedne i nadasve skromne mlade djevojke uživaju u svom stvaralačkom radu, druženju sa polaznicima i prenošenju sopstvenog znanja i vještina, smatrajući da u svijetu moderne tehnologije svaki tekst može da se napiše na precizan i savršen način, ali duh i posebnu ljepotu tekstu daje osoba koja ga ispisuje svojom rukom u čemu i jeste vrijednost kaligrafskih radova.

Napominju da su mnoge naše rukopisane knjige ispisane kaligrafskim slovima: Miroslavljevo jevanđelje, Vukanovo jevanđelje, Srpski Psaltir, razne povelje…

 Potaknute ljepotom ćiriličnog pisma i potrebom njegovog očuvanja, odlučile su da pokrenu kurs, a, iako, pomalo, zaboravljena vještina lijepog pisanja, sudeći po broju polaznika, ipak privlači pažnju. 

Kaligrafski radovi, nastali u ovoj radionici kroz ovladavanje metodikom kaligrafije, a inspirisani porukama mudrosti i ljubavi, biće izloženi javnosti u maju, na tradicionalnoj kulturno-duhovnoj manifestaciji „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“, povodom proslavljanja nebeskog zaštitnika i slave grada Nikšića.

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA