„Izložba prilog i lijepa služba u slavu Božju i u čast ostroškog sveca“

Humanitarnom izložbom „Pisati ćirilicom je naša obaveza“, koju čine radovi polaznika kursa kaligrafije „Paunovo pero“, nastavila se kulturno-duhovna manifestacija „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“ u Nikšiću.

Otvaranju izložbe u foajeu Nikšićkog pozorišta su prisustvovali predsjednik Opštine Marko Kovačević i predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković.

Otvarajući ovaj događaj, protojerej Miodrag Todorović zahvalio je umjetnicima i stvaraocima, uz nadu da će izložba biti podstrek za mlađe, ali i za starije.

„Evo ovdje piše „Ako je Bog sa tobom, čega se bojiš? Ako nije, čemu se nadaš?“. Može da bude i varijanta slična ovoj „Ako si ti sa Bogom, čega se bojiš, a ako nijesi, čemu se nadaš?“. Ima i bilo je mnogo na ovoj zemlji učitelja i mudraca, ali samo je jedan Spasitelj. A sve ovo što ovdje vidimo, upravo je jedna velika azbuka i jedna enciklopedija spasenja, jer kakav bi to naš Bog bio ako nije Spasitelj, ako nije blizak meni i svima vama. Zato je ovo ovako, između ostalog lijepo“, naveo je protojerej Miodrag Todorović prilikom otvaranja.

On je podsjetio da je Bernard Šo rekao za ćirilicu da je „nešto najsavršenije što je on vidio“, kao i na Veberove riječi da „ćirilična slova zrače ljepotom i likovnošću“.

„Ovo je sve rađeno dušom i srcem. Zato je ovo danas jedan prilog, jedna lijepa služba u slavu Božju i u čast ostroškog sveca. Zato je veliki blagoslov ne samo na Andrei i Biljani koje su vodile ovaj kurs, nego na svima polaznicima, pa i svima nama koji smo ovo vidjeli i primili k srcu“, dodao je on.

Protojerej je kazao da su svi ovi radovi nekako slični, ali su svi jedinstveni, kao što je i svaki čovjek, biljka…

„I zato lijepo pisanje, kad se čovjek u to unese i dok napiše ovo jedno slovo ili jednu vinjetu, već je ljepši nego da pročita sa nekog telefona. Ovo odgovara Božjem karakteru i čovjekovoj suštini“, kazao je on.

Izložba kursa kaligrafije je u organizaciji kaligrafske radionice „Paunovo pero“, a kurs su vodile kaligrafkinje Biljana Knežević i konzervator i restaurator Andrea Perić.

Čak 25 polaznika je savladalo tromjesečni kurs, pa su im večeras svečano dodijeljene diplome.

Ranka Nikolić, jedna od polaznica, čiji su radovi večeras ukrasili foaje Nikšićkog pozorišta, ističe da joj je čast biti dio svega ovoga.

„Posle tri mjeseca nijesmo mogli da vjerujemo da smo ovako naglo napredovali, ali to je sve uz blagoslov Svetog oca Vasilija. Mnogo smo srećni, toliko je zajedništva, jedinstva i podrške bilo među nama. To je upravo i suština“, kazala je ona.

Večerašnji događaj je upotpunio Crkveni hor Prepodobne mati Angeline.

Organizatori izložbe su Eparhija budimljansko-nikšićka, Crkvena opština Nikšić i Opština Nikšić.

Marija Vujović

foto: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA