(VIDEO) Nebojša Jevrić: Kako je Gruban „zaradio“ hašku potjernicu  

Društvo crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Đorđe“ u Nikšiću upriličilo je književno veče Nebojše Jevrića, pisca, novinara i publiciste.

Nebojša Jevrić  govorio je o svom stvaralaštvu, književnom glasu, likovima i svjetovima, koje je čitaocima pružio na uvid.

Njegova poslednja knjiga “Ratna trilogija” sabira tri romana i novinarsku podvalu stoljeća.

“Ratna trilogija” je zanimljiva knjiga koja obuhvata  romane  “Srpski rulet”  o ratu u Bosni i prekodrinskim srpskim zemljama, “Kokošinji rat” rukopis o Kosovu, a “Heroj na magarcu putuje u Hag” poznato štivo, u kojem je i  razgovor sa jednim američkim novinarom, koji me  pitao “Ko je najviše muslimanki silovao u Bosni” , odgovorio sam da je to Gruban Malić. Tako se kontroverzni  junak, ljubitelj ratova i žena, u romanu “Heroj na magarcu”  vrhunskog pisca  Miodraga Bulatovića,  našao na poternici Haškog tribunala i to se smatra novinarskom podvalom stoleća”,ispričao je Jevrić.

Jevrić je spojio književnost i novinarstvo, zanimanja koja zahtijevaju istraživanje, kreativnost i dar za pisanje. Povezivanje tih srodnih profesija  proizvelo je više zanimljivih, tematski raznovsnih  književnih ostvarenja.

“Pisci su poput dece, koja ranu koju zadobiju tokom igre, raskopavaju i ne daju krasti da zaraste.Tako i  pisac ne smije da dopusti ni jednoj svojoj rani da zaraste, svaku pretvara u priču, i što je rana veća to je pisac spremniji. Pravi pisac  tu ranu zaceljuje samo na jedan način, prozom. odnosno rečnom poezijom, jer proze nema bez poezije”,smatra Jevrić.

Jevrić, rođeni Bjelopoljac, bio je višegodišnji ratni reporter Duge, nedeljnika ” Zum reporter” i drugih  časopisa.

Momo Kapor me naučio kako da preživim, da se  kao pisac  izborim da mi  časopisi štampaju tekstove. Prvu moju  objavljenu  reportažu, čitaoci su doživeli kao literaturu. Uvijek sam se, što  radim i danas, švercovao kao pisac. Iako sam penzioner, imam radnu obavezu, da sedmično, napišem priču za nedeljnik “Ekspres”.

Autor je knjiga proze „Adamova glava”, ”Crni kofer”, „Tihi tat”,„Bajke”, „Luda kuća 1 i 2, “Fajront ” i  zborniku rukopisa “Ratne trilogije”. Moderator  večeri, kojoj  su prisustvali poklonici književnosti i novinarstva, bio je Velimir  Kasalica, upravnik Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Đorđe“.

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA