Nikšić: Održan III poetsko-muzički Festival „Vitovim i Šobićevim stazama“

Na dan rođenja pjesnika Vitomira Vita Nikolića Internacionalna kulturna asocijacija IKA organizovala je u Nikšiću III Poetsko-muzički festival „Vitovim i Šobićevim stazama“.

Učestvovali su brojni pjesnici, muzičari glumci, a prisustvovali su u velikom broju ljubitelji poezije i kvalitetne muzike kakvu je stvarao Miladin Šobić. Ono na šta su u Internacionalnoj kulturnoj asocijaciji posebno ponosni  jeste, upravo, ovaj Festival poezije i pjesme, čijim organizovanjem u Nikšiću, čuvaju uspomenu na ova dva velikana, ne dozvoljavajući da njihova imena padnu u zaborav. 

Veče, upriličeno na prostoru Aero kluba, na Kapinom Polju, počeo je akordima poznate Šobićeve pjesme „Kad bi došla Marija“. Stihovima posvećenim jednom od najvećih crnogorskih pjesnika – Vitu Nikoliću, obratila se pjesnikinja Ivana Knežević Minić, predsjednica IKA-e Nikšić, u čijoj organizaciji je održan poetsko-muzički festival, koja je bila i moderatorka večeri. Naglasila je da su Vito Nikolić i Miladin Šobić, svaki na svoj način, obilježili ne samo kulturu Nikšića, već i šire.

Internacionalna kulturna asocijacija osnovana je 2020. godine sa cijem afirmacije mladih talenata, ali i promovisanja ostvarenih stvaralaca, objedinujući ono što stvaraju: pisanje, slikanje, pjevanje. Brojne su aktivnosti po kojima se ova asocijacija prepoznaje, a i Festival „Vitovim i Šobićevim stazama“ kreće ka tradicionalnoj priredbi pjesme i poezije, naveo je Veljko Veljović, predsjednik asocijacije IKA.

Na festivalu su se, uglavnom, predstavili pjesnici članovi IKE, ali i gosti iz nekoliko crnogorskih opština. Učestvovali su: Milanka Aranitović Rakočević, Nikola Šćepanović, koji je pored svojih pjesama čitao i stihove Vita Nikolića, Slavka Božović, Milica Ljiljanić, Slavica Kadić, Snežana Bošković, Jadranka Deletić, Marija Draganić Vulanović, Duška Kontić, Vesna Josipović, Sanja Pavićević, Sanja Živković, Dragan Srdanović, Ljubica Katić, Edita Dautović, Vesna Kljajić.  

Veče su upotpunili i dali osoben pečat učenici V1 razreda Osnovna škola ”Milija Nikčević“. Oni su, u saradnji sa svojom učiteljicom Vidom Nikčević Raičević, pripremili lijep poetsko-muzički nastup, predstavivši se stihovima i Šobićevom pjesmom. U recitalu su se predstavili: Andrea Jovović, Katarina Zorić, Martin Krivokapić, Lana Vujović, Danilo Vušović, Jovana Kadić, Elena Ždraljević, Miloš Rovčanin, dok je pjesmu „Noć“ recitovao Strahinja Škuletić. Šobićevu poznatu pjesmu „Stare novine“ pjevali su Lazar Đurišić i Jakša Bataković. U muzičkom dijelu večeri nastupio je Marko Duborija.

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA