(VIDEO) Na tribini “Agora” razgovarano o masovnoj kulturi, kiču…

„Pitanje ukusa u vrijeme masovne kulture“ tema  je  tribine „Agora“ koju je  okviru repertoara za februar programa Nikšićka kulturna scena  organizovala  Javna ustanova  “Zahumlje”.

Gosti tribine bili su  profesor dr Savo Laušević i Hristina Plamenac, teološkinja i  modna kreatorka.

Masovna kultura, važan društveni fenomen modernog društva, od svog nastanka, predmet je proučavanja i žestoke debate filozofa, sociologa i teologa. Diskusije o tom fenomenu nametnutom masama, veoma aktuelnom i danas, razmatraju   nove  formirane ukuse, pojavu  kiča, dezintegraciju  i komodifikaciju produkata kulture.

Pitanje ukusa, koji je nastankom masovne kulture, potpuno izmješten iz postavljenih obrazovnih, etičkih i estetičkih okvira, kao i  kriterijuma za njegovo formiranje i povezanosti sa moralom, bile su u fokusu tribine „Agora“ koju uređuje i vodi Anđela Peković

 Narodno stvaralaštvo, kroz  razne istoriske periode, uglavnom, odnosilo se na izradu upotrebnih predmeta, prepoznatljive ornametike, dok se u današnjem  nametnutom  potrošačkom društvu, razne odjevne i upotrebne stvari  nepotrebno gomilaju.

Razlozi te pojave  je osmišljeno  medijsko okruženje koje je  omogućilo  produktima  kulture i umjetnosti  status masovnog.

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA