(VIDEO) Časopis Komuna o Šavniku, potencijalima i znamenitim ljudima   

U kući Borislava Pekića u Šavniku 19.januara promovisan je  časopis Komuna, čiji 48. broj je posvećen opštini Šavnik.

O časopisu su govorili  predsjednik  Opštine Šavnik Jugoslav Jakić, profesor Draško Došljak, kulturolog i publicista Željko Rutović kao i glavni urednik Komune Amer Ramusović.

Časopis počinje uvodnikom „Prirodni resursi su budućnost Šavnika “ u kojem Jugoslav Jakić, prvi čovjek šavničke Opštine ističe da su “ šavnički potencijali čvrsta podloga za njegov dalji razvoj, sa fokusom na turizam, poljoprivredu i energetiku“.

“Govoreći o kulturno-istorijskom i sveukupnom značaju ovog izdanja, nije bilo dileme da je 48. broj Komune mnogo više od časopisa”, poručio je magistar Željko Rutović.

Za imenicu Šavnik , univerzitetskog profesora  Draška Došljaka vezuju tri elementa: Novica Cerović, antifašizam i obrazovanje.

“Sve obrađene teme imaju cilj da sačuvaju kulturno-istorijsku osobenost Šavnika , ostavljajući pisane tragove budućim generacijama”, kazao je glavni urednik Komune Amer Ramusović.

“Iako štampano na većem broju strana nego što je predviđeno, ovo izdanje nije bilo dovoljno da se opišu svi oni koji to zaslužuju, jer Šavnik je samo naizgled mala opština”, zaključuje Ramusović.

Ovaj broj Komune posvećen je i ljudima koji su gradili i grade Šavnik, onima koji njegovo ime pronose svijetom kao i prirodnim ljepotama čiji potencijali osiguravaju blistavu budućnost ove varošice , čilo se pored ostalog na promociji, u okviru koje je prikazan film o Šavniku, upriličen i prigodan muzički program, dok je moderatorka večeri bila Jelena Todorović.

Milinko Miličić

Ffoto/video:RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA