U susret 18. Sajmu knjiga, Vujović: Neka nas uvijek osvjetljava književni plamen u Crnoj Gori

Program pod nazivom Uvod u Sajam knjiga održan je sinoć u Biblioteci Gimnazije ,,Slobodan Škerović”, te je poslužio kao odlična najava za sve što će uslijediti tokom 18. izdanja Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, koji će se održati u sajamskom prostoru tržnog centra Big Fashion od 10. do 17. maja.

“Teško je iskazati osjećanje ponosa što Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja doživljava svoje 18. izdanje. Podgorički međunarodni sajam knjiga je ostao i opstao kao najveća kulturna manifestacija u Crnoj Gori i pored toga što u Glavnom gradu ne postoji Expo centar ni adekvatna sajamska hala, stekao je dobro javno ime. Danas na pragu Evrope Crna Gora prepoznaje sebe i zato po prvi put Vlada Crne Gore, Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo prosvjete,nauke i inovacija, Glavni Grad, CANU, Univerzitet i druge kulturne i obrazovne institucije razumiju da je ovaj projekat kulturno dobro od posebnog značaja za Crnu Goru,” kazao je Predrag Uljarević, direktor izdavačke kuće Nova knjiga i osnivač Sajma knjiga.

Kao domaćin sinoćne konferencije prisutnima se na početku obratila Biljana Vučurović, direktorica Gimnazije „Slobodan Škerović“.

“Sa zadovoljstvom ove godine podržavamo Sajam knjiga u Podgorici – hronotop u kojem se susreću pisci, čitaoci, ljubitelji književnosti. Ponosni smo što tradicionalno dio ovog uvaženog događaja. Uzbuđeni smo zbog prilike da zajedno slavimo knjigu, kulturu i međunarodnu saradnju koju Sajam knjiga omogućava. Nadamo se da će ova manifestacija donijeti mnogo inspiracije, novih saznanja i nezaboravnih trenutaka. Ovom prilikom slavimo književno druženje u dobu materijalnih vrijednosti sa željom da svi steknemo novu duhovnost. Živio svijet knjige,” poručila je Vučurović.

Značajnu podršku 18. Sajmu knjiga pruža Ministarstvo kulture i medija, a resorna ministarka dr Tamara Vujović je svojim govorom uveličala i sinoćnji događaj.

“Sajam je mjesto posvećenika pisane riječi i oni će uvijek doći, bilo gdje da se Sajam održava – u sajamskom, parkovskom, sportskom, kamernom prostoru ili na parkingu. Sajam je mjesto gdje se posvećenici čitanja okupljaju da se vide, prebroje, prepoznaju i da se osjećaju među svojima. Uz moje najljepše želje da Sajam raste i da ove godine bude organizovan na reprezentativnijem mjestu, ipak nije se ostvarilo. Međutim, značaj i dužina trajanja Sajma obavezuje nas, sve donosioce odluka na drugačiji odnos. Sama knjiga zaslužuje drugačiji odnos svih koje bi se ova tema mogla ticati, a tiče se svih nas – svakog građanina Podgorice i Crne Gore, svakog đaka, studenta, penzionera, da ne zaboravim i naše najmlađe. Zato se u Ministarstvu kulture i medija pripremamo da zauzmemo odgovorniji odnos prema knjizi, prema izdavaštvu, književnoj kritici i knjizi uopšte. Neka nas uvijek osvjetljava književni plamen u Crnoj Gori,” navela je ministarka.

Zemlja Počasni gost na Sajmu knjiga u Podgorici 2024. godine je Francuska, a u okviru programa biće promovisano više poznatih francuskih autora. Značaj ovakve kulturne saradnje istakla je i sama ambasadorka Republike Francuske u Crnoj Gori, Nj.E. An Mari Maske.

“Francuska je ove godine počasni gost ovogodišnjeg sajma i to je prilika da se promovišu francuski autori koji su prevedeni i izdati na vašem jeziku. Pozivam izdavačke kuće da nastave tim putem i da omoguće pristup novim francuskim djelima crnogorskoj publici,” navela je ambasadorka.

Jedna od najpoznatijih spisateljica Francuske Majlis Besri bila je specijalna gošća ovog uvodnog događaja za Sajam knjiga u Podgorici, te ovom prilikom promovisala i knjigu “Treće doba” za koju je dobila prestižnu Gonkurovu nagradu. Svi prisutni u Biblioteci Gimnazije ,,Slobodan Škerović” imali su posebnu priliku da se upoznaju sa autorkom i saznaju nešto više o njenom izuzetnom djelu posvećenom Semjuelu Beketu.

Sinoćni događaj je bio tek uvertira za svečano otvaranje Sajma koje je predviđeno za 10. maj u 13 i u 14 sati u Muzičkom centru Crne Gore i Sajamskom prostoru – Big fashion, te niz ekskluzivnih gostovanja poznatih autora koja će uslijediti sve do 17. maja.

Foto: Mediabiro

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA