„Svobodijada“:Goran Petrović, pisac kojeg je voljela čitalačka publika, a stručnjaci cijenili

U znak sjećanja na lik i djelo nedavno preminulog akademika, književnika i urednika Gorana Petrovića, u „Zahumlju“ je  u okviru tribine „Svobodijada“ održano  veče sjećanja na ovog velikog srpskog pisca. Događaj je organizovan u okviru martovskog repertoara programa Nikšićka kulturna scena.

Na biografiju Gorana Petrovića podsjetila je urednica tribine „Svobodijada“, književnica Milica Bakrač, koja je istakla njegova najvažnija djela: knjige kratke proze „Saveti za lakši život“, „Atlas opisan nebom“, „Opsada crkve Svetog Spasa“, „Sitničarnica kod srećne ruke“, „Papir“ i „Ikonostas“, potom pripovjedačke knjige: „Ostrvo i okolne priče“, „Bližnji“ i „Razlike“, knjige kratke proze „Sve što znam o vremenu“, knjigu zapisa „Pretraživač“, novelu „Ispod tavanice koja se ljuspa“ i dramu „Matica“, koja je izvedena u Ateljeu 212.

Njegovi romani i zbirke priča objavljeni su u više od 130 izdanja, od čega je 60 izdanja prevodeno na 15 stranih jezika.

Lauret je gotovo svih najvažnijiih književnih nagrada srpskog govornog područja.

Profesorica Maja Simović, koja je magistrirala na djelu Gorana Petrovića, ukazala je na pričanje priča koje je i sam Goran Petrović najviše volio, ali ne bilo kakvih, već onih koje računaju na čitaoce za koje čitanje nije pasivna aktivnost, već jedan od najkreativnijih poduhvata.

Čitanje, zapaža Simović, u jednom od djela Gorana Petrovića, izjednačeno je sa božanskim, stvaralačkim činom.

Smrt Gorana Petrovića, po riječima doc. dr Gorana Radonjića, veliki je gubitak za našu književnost i cijelu kulturu. On je čitan, cijenjen među stručnjacima, voljen među publikom, iako bi se za njega, smatra Radonjić, moglo reći da je, na prvi pogled, zahtjevan, čak hermetičan pisac.

S ponosom je podsjetio da je Petrović bio gost Studijskog programa za srpski jezik i južnoslovenske književnosti i Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori.

Veče je upotpunila Anastasija Žerajić, student druge godine master studija sa Studijskog programa za srpski jezik i južnoslovenske književnosti, čitajući odlomke iz knjige „Opsada crkve Svetog Spasa“ Gorana Petrovića.   

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA