„Članstvo u EU najbolji način da se nesporazumi iz prošlosti prevaziđu“

Nesporazumi iz prošlosti se moraju prevazići, a članstvo u EU je najbolji način da se to postigne, kaže za Dnevnik specijalni izaslanik Francuske za Zapadni Balkan, Rene Trokaz. Ne vjeruje da će otvorena pitanja sa susjedima usporiti ili čak blokirati naš evropski put, a od nove briselske administarcije očekuje da nastavi s politikom proširenja.

Ovako je specijalni izaslanik Francuske za Zapadni Balkan odgovorio na pitanje kako ocjenjuje reforme koje Crna Gora sprovodi naputu ka članstvu u EU.

„Mogu reći da je to izvanredno“, kazao je Trokaz. 

Sa Trokazom su iz TVCG razgovarali u Kotoru, tokom Samita lidera Zapadnog Balkana. Prvi je put da francuski izaslanik prisustvuje ovakvom skupu, što je ujedno, snažna poruka podrške Pariza koju je francuski predsjednik Emanuel Makron na nedavnom sastanku uputio premijeru Milojku Spajiću.

U fazi smo kada nam treba još vjetra u leđa, kaže Trokaz.

„Ne radi se o takmičenju među državama u regionu, ali moramo da primijetimo činjenicu da Crna Gora predvodi grupu aspiranata. Znamo koje su obaveze crnogorskih vlasti, a to je otvaranje i zatvaranje poglavlja. To je tehnička strana pregovora“, naveo je Trokaz. 

Tehnička strana jeste bitna, ali ono što u Briselu cijene jeste suština. Na naše pitanje da li je 2028. godina realan datum do kada bi Crna Gora mogla da završi sve obaveze iz evropske agende, sagovornik TVCG iz Pariza odgovara:

„Ništa nije previše optimistično kada postoji volja. Mi ne obećavamo ništa, lopta je u vašem dvorištu. Međutim, ono što u ovom momentu možemo da primijetimo jeste da je posao koji Crna Gora obavlja veoma ozbiljan, i ostavlja prostora za optimizam“, istakao je on. 

Crnu Goru nakon dobijanja IBAR-a, očekuje rekonstrukcija Vlade. Primjetna su i neslaganja parlamentarne većine oko gorućih spoljnopolitičkih tema. Specijalni francuski izaslanik, kao komentar na to, podsjeća na evropske vrijednosti, a to je saradnja među partnerima koji dijele iste vrijednosti, ciljeve i političke orijentacije.

„Pažljivo pratimo razvoj situacije. Suština je da moramo da prevaziđemo nesporazume, da gledamo u budućnost i da ne budemo zaglavljeni u bolnim situacijama iz prošlosti. Evropa je način da se ovakvi nesporazumi prevaziđu, i konflikti o kojima razgovaramo“, poručio je Trokaz.

Teško je, kaže, odgovoriti na pitanje da li bi otvorena pitanja sa sujedima, mogla da uspore ili čak blokiraju naš evropski put, ali se nada da do toga neće doći. Neće, uvjeren je, ni nova administarcija EU, promijeniti listu prioriteta, među kojima je u vrhu proširenje.

Foto: Screenshot/RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA