Prva nagrada pljevaljskom Centru za kulturu za predstavu „Boing Boing“

Bijelo Polje, tradicionalno bilo je domaćin Festivala dramskih amatera Crne Gore. Prva nagrada pripala je Centru za kulturu iz Pljevalja, dok su drugo i treće mjesto pripali Bjelopoljskom pozorištu i Dodestovoj radionici glume iz Podgorice.

53. festivalsko izdanje donijelo je novitete i reforme, manji broj predstava i nagrada, jača konkurentnost i motivacija, novi dramski stvaraoci i izazovi.

„Zadovoljen sam nekim novim čitanjima. Dakle, ono se više ne svodi na ono naturalističko, već neko novo čitanje pozorišno i što je jako dobro i obećavajuće“, kazao je predsjednik žirija 53. FDA Obrad Nenezić.

Ceremonija zatvaranja i dodjela nagrada za najbolje predstave u cijelini, režiju i glumu. Jednoglasnom odlukom žirija komad „Boing Boing“ pljevaljskog centra za kulturu, proglašan je najboljim.

Drugo mjesto pripalo je ansamblu iz Bijelog Polja i Čehovljevom „Višnjiku“, a treće, Dodestovoj radionici glume iz Podgorice za predstavu „Probali smo, gledajte“.

„Veoma nam je drago što ste zapazili naš rad, što smo i dobili prvi rezultat, a važan je i što ćemo donijeti našem gradu prvo mjesto. Inače, ovo je moja prva režija sa amaterima u mom rodnom gradu i mnogo mi je drago, presrećena sam“, kazala je Jovana Jelovac Cavnić, rediteljka predstave „Boing – boing“.

„Radili smo jedan vrlo izazovan projekat. Radili smo jednog klasika koji je težak i u profesionalnom pozorištu. Vidim da smo uspjeli da uradimo dobar posao i da smo napravili dobru predstavu. Publika je tako to ocjenila, evo i žiri“, kazao je Moamer Kasumović, reditelj predstave „Višnjik“.

Sejdo Seferović, reditelj predstave „Probali smo, gledajte“ ističe da mu je drago, zbog ansambla što su dobili treću nagradu i što je glumica iz njegove ekipe dobila nagradu kao mlada glumica.

Za Festival prepoznatljiva razmjena znanja, iskustva i energije svedena je ove godine na pet takmičarskih predstava.

„Realnost je takva da dramski amaterizam u posljednje vrijeme nije na onom nivou kakav je to bio nekada. Mi smo to svakako evidentirali i već imamo neke ideje kako da poboljšamo tu posjećenost, kako da sačuvamo ovaj festival, kako da ga unaprijedimo“, kazao je Jasmin Ćorović, direktor Centra za kulturu Bijelo Polje.

Festivalske dane u Bijelom polju obilježile su ne samo predstave, već i razgovori i diskusije o dramskoj umjetnosti, izložbe slika i promocija monografije Pozorište u Crnoj Gori autorke Slavojke Marojević.

Foto: Screenshot TVCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA