“Posijecite visoko drveće”-knjiga koja poručuje da je vrijeme da postanemo bolji ljudi

U organizaciji Javne ustanove Narodne biblioteke „Njegoš“, u Gradskoj kući u Nikšiću, u okviru repertoara za mart programa Nikšićka kulturna scena  predstavljena je zbirka priča “Posijecite visoko drveće” autora Nikole Nikolića.

Peta knjiga ,,Posijecite visoko drveće“ Podgoričanina Nikole Nikolića, u 17 tematski zasebnih priča, baziranih na istorijskim činjenicama, donosi dubok uvid o pojedinačnoj i kolektivnoj patnji običnih ljudi, zaglavljenih u ratnim zbivanjima, na svim kontinentima, osim Antarktika.

Svaka priča oslikava ljudsku  sudbinu, zauvijek promijenjenu zbog sukoba i manijakalnih želja diktatora da privatizuju čitava društva.

Autor dokumentarnim, odmjerenim pripovjedanjem prikazuje tamne strane ljudske prirode, zlo koje je čovjek učinio čovječanstvu, ali i istodobno poručuje da je vrijeme da postanemo bolji ljudi.

Nikola Nikolić, iako po godinama mlad autor, svojim literalnim izrazom, sa  tri romana i dvije zbirke priča o kojima je afirmantivno pisala i kritika, obogatio je i učinio da crnogorska književna scena bude frekventnija i heterogenija.

Jovan Džodžo

video:RTNK

foto: JU Narodna biblioteka „Njegoš“-screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA