„Only the devil hates water“ najbolje ostvarenje Festivala “Balkans Beyond Borders“

Dodjelom nagrada najboljim filmskim ostvarenjima u tri kategorije sinoć je zatvoren 14. Festival kratkometražnog filma “Balkans Beyond Borders“ održan od 11. do 14. oktobra u nikšićkom bioskopu Cinema 213.

Najbolji film u takmičarskom programu ovogodišnjeg Festivala kratkometražnog filma “Balkans Beyond Borders“ je ostvarenje „Only the devil hates water“ makedonske režiserke Lidije Majsovske.

Nagrada za prvi film pripala je slovenačkoj režiserki Lei Vučko za ostvarenje “The legend of goldhorn“.

Dvanaestominutni crnogorski film “Dora”, režiserke Ane Ćulum, dobio je nagradu publike, naglasila je Vasilika Maltasoglou, direktorica festivala, koja se osvrnula na istorijat festivala i podsjetila da su u takmičarkom programu ovogodišnje filmske smotre kratkog filma, koja se prvi put održava u Nikšiću, prikazana 33 kratka filmska ostvarenja na temu „Edgetales“ koja artikulišu i rekontekstualizuju pojmove „granice“, ograničenja i graničnosti iz balkanske regije.

U fokusu Festivala kratkometražnog filma “Balkans Beyond Borders “je podstrek mladim ljudima da kreiraju kratke filmove, kroz koje mogu da izraze prošlost svog regiona, sadašnjost i budućnost. Cilj je i da se dobije bolji uvid u to kako se odnose prema komunikaciji, kao i prema kulturnoj i jezičkoj različitosti u regionu.

Popularni regionalni festival kratkog filma “Balkans Beyond Borders” organizovali su istoimena organizacija iz Grčke i crnogorska producentska kuća “Protos film”, uz podršku Ministarstva kulture i medija, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Filmskog centra Crne Gore, Opštine Nikšić i Turističke organizacije Nikšić.

Jovan Džodžo

Foto: “Balkans Beyond Borders“

NIKŠIĆ PROGNOZA