Nova zbirka poezije „Otkup“ Andrije Radulovića predstavljena u Nikšiću

U okviru tribine „Svobodijada“ Javne ustanove „Zahumlje“ predstavljena je knjiga poezije „Otkup“ pjesnika Andrije Radulovića.

Promocija je održana u okviru aprilskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

„Recenzenti nove knjige poezije Andrije Radulovića, pod nazivom „Otkup“, su eminentni književnici: Dragan Jovanović Danilov i Bratislav Milanović, objavljena je u izdanju Književnog društva „Njegoš“, a urednik je pjesnik Bećir Vuković“, navela je urednica tribine „Svobodijada“ književnica Milica Bakrač.

„Riječ otkup u ovoj zbirci pjesama oblikuje temu egzistencije u dramatičnim i neobičnim okolnostima. Boreći se za život, Radulović je pisao pjesme u težnji za spasenjem i nečim višim, za poezijom kao bićem neprolaznosti i vječnog postojanja“, zapaža prof. dr Lidija Tomić, navodeći da je knjiga komponovana u pet poetskih cjelina, naslovljenim: „Riječ“, „Grčki bunar“, „Gugutka“, „Ogledala“ i „Tunel“.

U najidejnijem povratku starim Grcima i Platonu, njemački liričar Helderlin je pjevao da je zanimanje pjesnika „najnevinije od svih“, ali ne i najpravednije. Čvor u kome se vežu helderlinovska nevinost i platonovska pravda uspostavlja, po mišljenju prof. dr Draga Perovića, nepreskočivu ljestvicu mišljenja i pjevanja, koja stalno uzmiče.

„Andrija Radulović potiče iz katunske nahije, od čuvenog bratstva Radulovića, u čijim se kućama govorilo o junaštvu, mudrosti, opstanku, čojstvu i junaštvu što sve čini njegov karakter“, naveo je književnik Milutin Mićović, predsjednik Književnog društva „Njegoš“, koje je izdavač zbirke „Otkup“.

Ocjenio je, nasuprot takvom okruženju, Radulovićeva poezija tiha, teško uhvatljiva, redukovanog jezičkog izraza.

Publici se obratio i autor, prisjetivši se da je svoje prvo pjesničko veče imao, prije 30 godina, na Filozofskom fakultetu, u Nikšiću, kada je predstavljena njegova prva knjiga „Pogled s mosta“. Tadašnjoj promociji prisustvovala je brojna publika, studenti, profesori, među kojima i uvaženi profesor Miloš Mito Vukićević.

Stihove iz promovisane knjige „Otkup“ čitala je pjesnikinja Nataša Lalatović.

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA