(VIDEO) U Nikšiću obilježen Svjetski dan džeza

Ljubitelji i poštovaoci džeza u gradu pod Trebjesom ni ove godine nijesu ostali uskraćeni za muzički užitak, koji su sugrađanima, povodom 30. aprila – Svjetskog dana džeza priredili Bluz brothers bar i Šule Jovović trio bend.

Zahvaljujući toj saradnji Nikšić se svrstao u red onih crnogorskih opština koje su ove godine, tokom aprila, različitim programima i događajima dale doprinos popularizaciji ovog muzičkog prvaca učešćem u globalnoj manifestaciji „Mjesec poštovanja džeza“.

„Čini mi se da je ove godine Bluz brothers jedino mjesto u Nikšiću koje obilježava Svjetski dan džeza, što je, naravno, loše, jer ako Nikšić planira da bude prijestonica evropske kulture onda treba na vrijeme da razmišlja o tome i da se trude javne ustanove, prije svega, a ne samo pojedinci i privatnici. Da se publika priprema za ono što bi trebalo da dobijemo i što zaslužujemo. Ja se nadam da ćemo dobiti“, kazao je Ivan Radojičić iz Bluz brothers bara.

Nastupima renomiranih svjetskih, regionalnih i domaćih muzičara i bendova u okviru manifestacije „Mjesec poštovanja džeza“, ljubitelji tog muzičkog pravca u Crnoj Gori imaju neposredan uvid u dešavanja na međunarodnoj i domaćoj džez sceni.

„U Crnoj Gori ima fantastičnih džez muzičara i džez bendova koji uspješno rade i čini mi se da su popularniji i priznatiji van Crne Gore nego li u samoj Crnoj Gori. Ne mislim samo na region, nego mislim uopšte na Evropu ili čitav svijet gdje nastupaju i sviraju“, dodao je Radojičić.

Kada se govori o crnogorskoj jazz sceni, onda je nemoguće ne pomenuti ime Milorada Šula Jovovića, jednog od osnivača poznatog Piva Jazz Benda, a sada člana više džez sastava, u kojima mu je stalna saradnica kćerka Sara. Prve impresije u svijetu muzike Sara vezuje za klasiku, kao učenica škole „Vasa Pavić“. Tek kao srednjoškolka, primat daje džezu koji joj otvara put za usavršavanje na Berkli koledžu u Bostonu.

„Tata mi je tu mnogo pomogao, zato što sam bila stalno okružena tom vrstom muzike. Stalno sam slušala džez, tako sam počela u tom pravcu i svidjelo mi se pa sam nastavila to da sviram“, kazala je Sara.

Šule i Sara Jovović u Nikšiću su nastupili u pratnji sugrađanina, bubnjara Zorana Ćetkovića.

Poslednji dan mjeseca aprila proglašen je pre 13. godina od strane UNESCO-a na inicijativu Herbija Henkoka za Međunarodni dan džeza. Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.

Međunarodni dan džeza uvršten je u kalendar svjetskih dešavanja 2011. godine, na inicijativu UNESKO ambasadora dobre volje i svjetski poznatog pijaniste Herbija Henkoka, a sve u cilju promocije muzike kao spone među ljudima, umjetničke slobode i kreativnosti i intekulturnog dijaloga kao univerzalnih vrijednosti.

Mina Gezović

Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA