Na Sajmu knjiga Danica Vukićević, Vedrana Rudan, Matić, Bazdulj, Vojnović i mnogi drugi

Na konferenciji koja je danas održana povodom Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja objavljen je kompletan program 17. izdanja jedne od najvećih kulturno-umjetničkih manifestacija u Crnoj Gori. Posjetioci će od 8. do 14. maja u TC Big Fashion moći da nađu više od 100.000 naslova domaćih i izlagača iz cijelog regiona.

“Ovogodišnji sajam organizuje se pod sloganom 100 hiljada razloga da dođeš. Iz godine u godinu tazloga je sve više. Sjećam se da je prije jedno petnaestak godina tema jednog okruglog stola bila elektronska knjiga. Tad smo se pitali da li će izbaciti štampanu knjigu iz upotrebe, odnosno da li će ugroziti knjigu. Danas se to više ne pitamo. Da, elektronska knjiga se korsiti. Ali se pitamo druge stvari – gdje je danas pozicija pisca, autora u odnosu na pojavu vještačke inteligencije. Zato je bitno da imamo ovakav sajam, da okupimo autore i izdavače, da vidimo gdje je danas izdavačka djelatnost, da vidimo šta imaju učenici osnovnih i srednjih škola novo da nam prikažu i još mnogo toga. Dakle, 100 je hiljada razloga ne samo da dođete, već i da se ovakva jedna manifestacija organizuje”, rekla je danas, obraćajući se medijima, Jelena Krsmanović, urednica Sajma.

Svečano otvaranje sajma planirano je za ponedjeljak, 8. maja u 18h. U okviru programa otvaranja prisutnima će se obratiti Jelena Borovinić Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada, zamjenici gradonačelnice gradonačelnice Danilo Šaranović i Luka Rakčević, kao i poznati slovenački pisac i gost sajma Goran Vojnović. Otvaranje će svojim nastupom upotpuniti čuvena operska pjevačica Ana Sinicki.

Prvi sajamski dan nastaviće se razgovorom sa Goranom Vojnovićem (Slovenija) koji počinje u 19:30h, nakon čega će – u 20:30h – biti otvorena Izložba starih razglednica Budve, autorke Ane Zelinske.

U utorak, 9. maja ljubitelji pisane riječi prisustvovaće književnim promocijama: romana Zatvoreno zbog odmora, autora Stefana Čapaliku, (Albanija, IK CLIO) u 16h; potom knjige Ovladati stilom, Dobrivoja Stanojevića (ZUNS) u 17h; u 19h planirano je predstavljanje Društva novosadskih književnika (Nenad Šaponja, Selimir Radulović, Zoran Đerić, Perica Milutin, Zdenka Valent Belić i Nataša Mikić Bundalo).

Tokom trećeg sajamskog dana, u srijedu 10. maja, biće organizovana promocija stvaralaštva Henrika Sjenkjeviča, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Poljske (14h). Kao počasni gost, u 16h svoja specijalna izdanja predstaviće nam IK „Clio“ iz Beograda. U 17h Dušan Šarotar će promovisati svoju knjigu Jezik, fotografija i sjećanje. Za 19h planirana je promocija knjige Milana Ružića Pun kofer priča (Laguna). O knjizi će govoriti Želidrag Nikčević i Milan Ružić.

U četvrtak, 11. maja Biblioteka za slijepe od 13h predstavljaće časopse Glas u audio formi i Tačke kulture na Brajevom pismu i u elektronskoj formi. U 16h časova svoj roman Total Balkan promovisaće češka autorka Blanka Čehova. Nakon omaža Adamu Zagajevskom zakazanog za 17h, svoje književno veče sa početkom u 18h imaće hrvatska spisateljica Vedrana Rudan. Nakon nje, u 19h, na sajmu će nastupiti dobitnica Ninove nagrade za 2022. godinu Danica Vukićević. Veče će biti zaokruženo promocijom Romana Opus Dei, koji potpisuje Tatjana Dunjina. O djelu će od 20h govoriti: prof. dr Tatjana Bečanović i profesor književnosti Radovan Čečović.

Književni dio programa u petak, 12. maja počinje u 13h kada će biti predstavljena zbirka poezije O trenutku. U trenucima, autora Milana Stanišića. Nakon toga u 16h biće upriličena promocija sabranih djela Mahmuda Derviša, u organizaciji Ambasade države Palestine. Veče će se završiti gostovanjima renomiranih autora iz regiona. U 19h o svom romanu Niotkuda s ljubavlju govoriće Đorđe Matić, hrvatski pjesnik, esejista, romanopisac i kritičar. Nakon njega, u 20h ugostićemo Muharema Bazdulja, sa kojim ćemo razgovarati njegovoj knjizi Hronika preokreta.

Pretposljednjeg dana Sajma, u subotu 13. maja biće organizvoane promocije djela Aleksandra Bečanovića (16h) i Balše Brkovića (20h). Za 19h planirana je promocija knjige Moj put u Palestinu, autora Adisa Deljkovića, u organizaciji Ambasade Države Palestine.

U nedjelju, 14. maja planirana je promocija Sažete poetike sažimanja u djelima Danila Kiša – Jovan Delić (16h), zatim monografije Putnici s kistom o slikarima braći Bocarić, autorke Dragane Ivanović (17h). Za sami kraj sajma predviđena je tradicionalna dodjela sajamskih nagrada.

Osim književnih promocija, na sajmu će i ove godine biti organizovana predstavljanja škola i drugih obrazovnih institucija, i to: srednjih škola „Mirko Vešović“ i „Spasoje Raspopović“, osnovnih „Štampar Makarije“, „Vlado Milić“ i „Olga Golović“ , JPU „Đina Vrbica“, JU Narodna Biblioteka Budve, Biblioteke „Đurđe Crnojević“, Umjetničke škole „Vasa Pavić“, ZUNS. Ministarstvo prosvjete Crne Gore predstaviće „Strategiju za digitalizaciju obrazovnog sistema“ u utorak u 14h, a u srijedu u 13h i strategiju „Koncept Digitalna škola“.

Kompletan program sajma sa svim satnicama i programskim segmentima možete naći i na sajtu www.sajamknjigapg.com

Radno vrijeme sajma biće od 11h do 21h. Cijena ulaznice i ove godine simbolično iznosi 1 euro. Pokrovitelj sajma su Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo kulture i medija Crne Gore. Uspostavljena je i saradnja sa Glavnim gradom. Pored medijskih sponzora i brojnih privrednih subjekata, svoju sponzorsku podršku ove godine dali su i EPCG i CEDIS.

izvor:CDM

NIKŠIĆ PROGNOZA