Muzej žrtava genocida: Izložba „POVRATAK: Priča koja traje“ u Nikšiću

U holu Nikšićkog pozorišta u ponedjeljak (22.aprila), sa početkom u 13 h, biće otvorena autorska izložba Jasmine Tutunović Trifunov, višeg kustosa Muzeja žrtava genocida, pod nazivom „POVRATAK: Priča koja traje“.

Izložba se priređuje povodom obilježavanja 22. aprila – Nacionalnog dana sjećanja Republike Srbije na žrtve genocida i Dana Muzeja žrtava genocida.

Kroz fotografije i dokumenta postavka svjedoči o  sudbini srpske djece sa Kozare i iz Potkozarja tokom Drugog svjetskog rata i njihovoj potrazi za svojim identitetom.

“Izložba govori o nadi i istrajnosti preživjele djece, danas ljudi u poznim godinama, koji ni posle osam decenija od velike Kozaračke epopeje 1942. godine nisu prestali da vjeruju da će saznati ko su, čiji su, odakle su i šta se tokom Drugog svjetskog rata desilo sa članovima njihovih porodica”.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i rukovodilac Odeljenja za naučno–istraživačku delatnost Muzeja žrtava genocida  Bojan Arbutina otvoriće izložbu.

Izložbu organizuje Muzej žrtava genocida u saradnji sa Javnom ustanovom „Muzeji i galerije“ u Nikšiću i Nikšićkim pozorištem.

O autoru

Jasmina Tutunović-Trifunov rođena je 4. jula 1974. u Čačku.

Diplomirala je pri Katedri za istoriju Jugoslavije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Doktorand je pri Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Od septembra 2008. godine zaposlena je u Muzeju žrtava genocida kao viši kustos–istoričar.

Stručno zvanje viši kustos stekla je 2019, a 2021. godine položila je stručni ispit u oblasti zaštite arhivske građe u Državnom arhivu Srbije i stekla stručno zvanje arhivist.

Član je Muzejskog društva Srbije.

Kooautor je više izložbi Muzeja žrtava genocida, kao i stručni konsultant u izradi izložbenih postavki i umjetničkih projekata drugih institucija, udruženja i pojedinaca predstavljenih u zemlji i inostranstvu.

Učesnica je više naučnih i stručnih skupova, konferencija, seminara, tribina i autor nekoliko naučnih radova.

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA