Matica crnogorska: Bulajić ostavio grandiozno filmsko djelo poštovano širom svijeta

Povodom smrti reditelja Veljka Bulajića Matica crnogorska uputila je telegram saučešća Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske. U telegram navode da je Bulajić iza sebe ostavio grandiozno filmsko djelo poštovano širom svijeta.

“Ovih dana javnost se prisjeća njegovog dugog životnog puta od bosonogog dječaka iz Vilusa, partizana borca, učenika kod najboljih italijanskih nadrealističkih sineasta, do autora brojnih igranih filmova koji su ne samo uzdigli ugled jugoslovenske kinematografije u svijetu, već i ostali trajni kulturni spomenik epopeja naše narodnooslobodilačke borbe, kolonizacije i tema iz istorije i života u periodu izgradnje zemlje”,navečli su iz Matice crnogorske.
Veljko Bulajić će biti zapamćen,ističu,  kao intelektualac i stvaralac širokih vidika i snažne antifašističke energije.

“U retrospekciji dugog životnog i stvaralačkog puta zabilježeni su svi njegovi igrani i dokumentareni filmovi, televizijske storije, brojna priznanja od kritike u zemlji inostranstvu, njegove nagrade na festivalima, kao i Trinestojulska nagrada koju je dobio od Crne Gore.U pokušaju da se odredi mjesto Veljka Bulajića u kulturi Jugoslavije, zemlje koje više nema, Hrvatske, u kojoj je živio i stvaralački se ostvario i Crne Gore, čiji je odan sin bio, ne treba zaboraviti njegove zasluge u društvenom i političkim djelovanju. Naročito njegov odnos prema Crnoj Gori”.

Podsjetili su da je Bulajić  bio aktivni član Odbora za podizanje mauzoleja Njegošu na Lovćenu, “doprinio skidanju stigme koja je pratila Crnogorce u Hrvatskoj poslije opsade Konavala i Dubrovnika, podršci referendumu za suverenost Crne Gore, inicijativama za formiranje i rad međudržavnih odbora i uspostavljanju prijateljskih odnosa Crne Gore i Hrvatske”.

“Među brojnim crnogorskim zajednicama rasutim po svijetu sve više je ljudi koji svojim profesionalnim ugledom i društvenim djelovanjem doprinose da se širi saznanje o Crnoj Gori, što nas raduje, i zato ćemo isticati za ugled primjer Veljka Bulajića.
Molimo vas da prenesete porodici naše najdublje saučešće”, naveli su u telegramu.

foto:Savo Prelević-Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA