Knjiga Elme Bučan: „U tom mjesecu maju“-priče o borbi za srećan i ispunjen život

U Gradskoj kući u Nikšiću predstavljena je knjiga „U tom mjesecu maju“ autorke Elme Bučan. Događaj je organizovala Javna ustanova (JU) Narodna biblioteka „Njegoš“ u okviru aprilskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

„Rođena sam na Balkanu, prostoru krvi i meda, čiju dušu možemo da razumijemo samo mi – na Balkanu rođeni! Imam diplomu ekonomiste, ali dušu književnu. Odgajana u provinciji – ali u duši kosmopolita. Imam multipl sklerozu ali sam izabrala da živim srećan život. Ja sam samo jedna od zvijezda koja se sjetila da pripada univerzumu“.

Ovako je, u kratku literarnu bilješku o sebi, svoj nepredvidiv, ali izazovan i lijep život, sažela Elma Bučan, autorka knjige „U tom mjesecu maju“, čije osnovne biografske podatke o godini i mjestu rođenja i školovanja, upotpunjuje opis, koji brzo pada u oči – hrabra  i stamena žena nježne građe, koja je odlučna u borbi da živi srećan i ispunjen život, uprkos ozbiljnoj dijagnozi multipl skloroze.

Tome je prethodilo osvješćivanje, prihvatanje situacije, borba sa emocijama i mislima, sagledavanje sebe iz potpuno nove perspektive. U razgovoru sa Darkom Nikolićem, moderatorom večeri, pričala je o patrijarhalnoj sredini u kojoj je odrastala, autodestrukciji, melanholiji, knjigama kao skloništu od teškog i ograničavajućeg okruženja, o spoznavanju i ispoljavanju sebe kroz prve pjesme i prozne tekstove.

Na put književnosti, u koji je kao stvaralac zakoračila prvom knjigom „U tom mjesecu maju“, gurnuli su je Skot Pek sa knjigom „budilnicom“ „Put kojim se rjeđe ide“, Džozef Marfi čije metode iz „Moć podsvijesti“ je prisvojila kao način na koji živi sa svojom bolešću, Antoni de Melo „Buđenje – Put ljubavi – Novi dan“ u kojoj je našla misao da sreća ne dolazi spolja.

Analizirajući priče, zastupljenje u promovisanoj knjizi, Elma je svoj kasniji život u Belgiji, liječenje u zapadnim i našim zdravstvenim sistemima, te nove načine borbe sa bolešću, podijelila sa publikom, na iskren, topao, nesporedan i duševan način koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Sa multipl sklerozom nosi se dostojanstveno, gospodstveno i sa optimizmom. Neposrednošću koja osvaja, sa slušaocima dijeli sve kroz šta prolazi, ne zaboravljajući dobrotu i podršku bitnih i bliskih ljudi. Svoja iskustva pretočila je na stranice knjige da budu ohrabrenje i drugima.

Elma Bučan se kroz bolest posvetila svojoj izvornoj ljubavi, književnosti i pisanju. Posle ove ispovjedne knjige priča planira da objavi i zbirku poezije, koja je već u nastajanju. Radujemo se unaprijed novom susretu sa njom.

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA