Humanitarna izložba „Ljepota će spasiti svijet“ otvorena u foajeu Nikšićkog pozorišta

U organizaciji NVO „Pandurica“, a pod pokroviteljstvom Mitropolije crnogorsko-primorske, Eparhije budimljansko-nikšićke, Opštine Nikšić, Turističke organizacije Nikšić, Javnih ustanova „Zahumlje“ i Nikšićko pozorište i parohije straševinsko-kličevske, otvorena je aukcijska izložba grupe likovnih umjetnika iz Crne Gore, povodom šire humanitarne akcije „Martovsko sjećanje“. Događaj je organizovan u okviru martovskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Izložba pod nazivom „Ljepota će spasiti svijet“ organizovana je povodom obilježavanja dvadeset pet godina od bombardovanja SR Jugoslavije i dvadeset godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji. Dio je šire humanitarne akcije Martovsko sjećanje koja okuplja samosvjesne pojedince, čuvare kolektivnog pamćenja, posebno kada je u pitanju stradanje Srba, u savremenoj srpskoj istoriji, koje, kako ocjenjuje organizator, još uvijek traje.

Postavku izložbe čine radovi 30-ak likovnih umjetnika iz Crne Gore, a prigodnim slovom otvorio je protojerej-stavrofor Slobodan Jokić.

„Pandurica“ ide u susret svetinjama i ljudima na Kosovu i Metohiji, nosi i radi već godinama, i traje, i izgrađuje, i pomaže, i trude se svi ti divni ljudi u NVO „Pandurica“, mi smo tu da im pomognemo, da ih podržimo, a oni su i na to malo neizmjerno blagodarni. Ovi radovi i vaše prisustvo večeras svjedoči tu nit koja nas veže sa Kosovom i Metohijom, nit koju niko ne može razrušiti i upravo ova martovska stradanja su svjedočanstvo da kroz stradanje dolazi vaskrsenje“, rekao je sveštenik Slobodan Jokić.

Konstatujući da je u martovskom pogromu pokušano brisanje identiteta i viševjekovnog utemeljenja našeg naroda, dr Miodrag Čizmović, direktor JU „Zahumlje“, zapitao je da li se u svijetu koji „leži u zlu“ može govoriti o ljepoti koja spasava svijet.

„Svojom mišlju da će Ljepota spasiti svijet Dostojevski kao da izražava nadu i iščekivanje preobražaja svijeta, dolazak Carstva Božjeg. Taj preobražaj nije samo preobražaj pojedinačnog čovjeka, već i planetarni, socijalni, sveobuhvatni preobražaj“, kazao je Čizmović, navodeći da bi ljepota bila izbavljenje neophodno je preuzeti odgovornost i u duhu u sabornosti i solidarnosti spasavati svijet, a ta uzajamna i neraskidiva veza ljubavi, jedinstva i slobode sadržana je u pojmu sabornosti, koja po slovenofilima karakteriše pravoslavlje.

U ime NVO „Pandurica“ obratio se Dražen Nikčević, koji je redovan učesnik brojnih humanitarnih akcija, koje se organizuju u našem gradu i šire.

„Ova izložba je organizovana u sklopu akcije Martovsko sjećanje, u pomen na bombardovanje SRJ 1999. godine kao i progon našeg naroda sa Kosova i Metohije 2004. godine, kada je u sred civilizovane Evrope raseljeno preko 200 000, a pobijeno preko 2000 ljudi. Posebna zahvalnost dragim umjetnicima koji su darivali svoja djela od čije prodaje će kompletan prihod ići za djecu sa naše svete zemlje. Oni su pravi dokaz da će ljepota spasiti svijet“, poručio je Nikčević, zahvalivši Radu Mićanoviću i Vidoju Veskoviću koji su priložili opremanje većeg broja slika, kao i Galeriji „Most“, gdje će neprodati radovi biti ponuđeni na prodaju.

O tome šta ovi likovni radovi prenose i čuvaju govorila je akademska slikarka Marija Nikolić.

„Veliko je zadovojstvo svih slikara da se svojim radovima uključe, sa svojim prilogom doprinose ovom poduhvatu za dobro djece Kosova i Metohije. Večeras smo se okupili da odamo priznanje ne samo umjetnosti, već i velikodušnosti iu empatiji. Svaka slika predstavlja više od samog umjetničkog djela, jer umjetnost nije samo stvaranje već i prilika da se svijet promijeni na bolje. Kad govorimo o djeci Kosova i Metohije, o mladim dušama one su, iako suočene sa mnogim izazovima, nepresušan izvor snage i nadahnuća. Ova manifestacija pokazuje da su naša srca otvorena, ispunjena ljubavlju prema našem narodu na Kosovu i u to ime im upućujemo riječi ljubavi i solidarnosti“, kazala je Nikolić.

U ime Opštine Nikšić obratio se Zoran Tomić, potpredsjednik, koji je pozdravio umjetnike, sabrane u ovoj humanitanoj izložbi, uputivši riječi podrške članovima NVO Pandurica da i nadalje traju u humanitarnim aktivnostima.

„Ovaj događaj nas podsjeća na dva naša stradanja: mart 1999. godine i ono nesrećno bombardovanje, i na mart 2004. godine, pogrom našeg naroda na Kosovu i Metohiji, podsjeća nas na naša dva najveća stradanja u savremenoj istoriji i dvije najveće sramote savremenog svijeta. Naša je obaveza da se sjećamo, da ne zaboravimo, jer sve dok se sjećamo i dok ne zaboravljamo, mi kao narod postojimo. Zato, gospodo iz NVO „Pandurica“, ohrabrujem vas da nastavite ovim putem, jer je ovo jedini ispravan put“, rekao je Tomić.

Veče su kazivanjem svojih stihova upotpunile pjesnikinje Sava Radulović i Anđela Backović. Moderatorka je bila Anđela Peković, urednica kulturnog programa u JU „Zahumlje“.

Da stradanje Srba tokom bombardovanja 1999. godine i pogroma na Kosovu i Metohiji 2004. godine nije zaboravljeno i prepušteno nemaru svjedoči, navodi organizator, ova izložba i likovni narativ 30-ak slikara, a to su:

Marija Abramović, Jelena Adžić, Snežana Vasiljević, Miomir Mišo Vemić, Milena Vujanović Ivanović, Rade Vujačić, Đorđije Vujičić, Radomir Vujičić, Matan Vukčević, Slaven Dragićević, Mirko Dragović, Budimirka Dubretić, Konstantin Gušuć, Saša Đikanović, Radoica Ivanović, Biljana Kovačević, Milena Krivokapić, Branko Maravić, Vesela Madžgalj Medvedeva, Darko Musić, Marija Nikolić, Ilija Nikčević, Milutin Obradović, Milica Peruničić, Aleksandar Radević, Isidora Sarić, Vesna Sušić, Rajko Sušić, Dalibor Dado Ćetković.

Prihod od prodatih slika namijenjen je za djecu na Kosovu i Metohiji.

Tomić je svim učesnicima uručio zahvalnice.

Senka Čolović Šumić

Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA