(FOTO/VIDEO) Kovačević otvorio „Anderva book“: Sajam ostavlja zalog za budućnost koju ćemo zajedno graditi

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević otvorio je sinoć u Nikšiću Jesenji sajam knjiga „Anderva book“.

Sajam već treću godinu zaredom organizuje nikšićka Javna ustanova Narodna biblioteka „Njegoš“ uz podršku Opštine i Ministarstva kulture. Kovačević je podsjetio da je „Anderva book“ prvi kulturni događaj koji je uspostavila nova lokalna uprava grada pod Trebjesom po dolasku na vlast.

„Kroz ovaj Sajam želimo da komuniciramo i sa drugim kulturama, da imamo kontakt sa njima. Tako da negdje ona srž univerzalna ovog Sajma  koja seže u daleku prošlost  vadi iz nje ono najvrednije, donosi to u ovu sadašnjost koju živimo svjedočeći i kroz goste koje ćemo večeras imati prilike da čujemo i ostavlja zalog za neku budućnost koju ćemo zajedno da gradimo“, rekao je između ostalog Kovačević.

„Anderva book“ u holu Nikšićkog pozorišta završava se 27.septembra, a slogan ovogodišnjeg Sajma je „Carpe Diem! Carpe librum!“( Iskoristi dan! Zgrabi knjigu“).

Višestruko nagrađivani poljski pisac i prevodilac Maciej Płaza na svečanom otvaranju Sajma istakao je da književnost treba percipirati kao sredstvo za prevazilaženje razlika i zajedničko promišljanje o temama univerzalnim za čovječanstvo.

„Književnost, umjetnost pripovijedanja, uvijek je služila kako za izgradnju kolektivnih identiteta, tako i za njihovu kritiku – pomagala nam je i pomaže da shvatimo ko smo, ali i ko su drugi. Književnost služi za razmjenu iskustava na svima razumljiv način, govoreći o najvažnijim stvarima koje su upravo zbog toga svima zajedničke”, rekao je Plaza.

Direktorica Narodne biblioteke “Njegoš” mr Bojana Obradović naglasila je da je da je ovogodišnja ponuda na Sajmu izuzetno kvalitetna, a brojni izlagači su, kao i prethodne dvije, i ove godine u Nikšiću, .

Kroz Jesenji sajam “Anderva book”, istakla je Obradović, Narodna biblioteka ,,Njegoš” baštini temeljne vrijednosti.

“Kao što su multikulturalnost i njegovanje ideje međukulturalnog dijaloga kao uslov građenja naprednog društva, promocija znanja, obrazovanja i nauke, afirmativan odnos prema vrijednostima sadržanim u simbolici knjige, kulture i umjetnosti, kao i posvećenost u sprovođenju ideje koja je sadržana u ovogodišnjem sloganu Sajma “Carpe diem! Carpe librum”, jer jedan dan nikako ne može biti u potpunosti i na pravi način iskorišten ako nije posvećen čitanju i promišljanju o onom što čitamo.”

Obradović je najavila brojne goste, književnike i istaknute stvaraoce koji će  biti učesnici petodnevnog Sajma u Nikšiću.  

U muzičkom dijelu programa nastupio je crnogorski i internacionalni guitar duo – Srđan Bulatović i Darko Nikčević koji su se predstavili novim autorskim ali i kompozicijama inspirisanim tradicionalnom muzikom Crne Gore. Moderatorka večeri bila je Nina Marković.

Biljana Brašnjo

foto:Miloš Zvicer/ RTNK/screeenshot

video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA