Februar u znaku Nikšićkog pozorišta: 140 godina od izvođenja prve predstave u Nikšiću

„Slobodarka“, rađena po tekstu Manojla Đorđevića Prizrenca, prva je pozorišna predstava koja je izvedena u Nikšiću. Taj 16.februar obiljažava se kao Dan Nikšićkog pozorišta koje će ove godine organizovati bogat program kojim će obilježiti 140 godina od izvođenja pomenute predstave.

Umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta Janko Jelić za RTNK je kazao da je 16.febraur zaista veliki datum i pokazatelj da je Nikšić u pravom smislu „Polis“ kada je Crna Gora u pitanju.

„Planiramo da  programi budu jako bogati, da u njima bude nekih književnih segmenata, podsjećanja na velike ljude i značajne predstave koje su oblježile život Nikšićkog pozorišta. Imaćemo značajne goste iz oblasti struke i na sceni“, kazao je Jelić u emisiji „Naše jutro“ Televizije Nikšić.

Inače, u ovoj godini Nikšićko pozorište obilježiće i 20 godina Međunarodnog festivala glumca.

Povodom svog Dana pozorište priprema premijeru predstave „Kumovi“ po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Božidara Đurovića. To će biti prvo izvođenje pomenute predstave u Crnoj Gori.

Nadaju se, rekao je Jelić, da će realizovati planirano književno veče sa Dušanom Kovačevićem.

Svečana akademija neće sadržati samo protokolarni dio. Reditelj Radisav Rajo Jevrić rekao je pripremaju segmente iz nekoliko pozorišnih predstava koje su u različitim periodima obilježile život Nikšićkog pozorišta.

Među njima je i „Slobodarka“ a lik Stojane tumačiće glumica Nikšićkog pozorišta Maja Stojanović.

Biljana Brašnjo

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA