Društvo “Sveti Georgije” Nikšić: Omaž književniku Petru Sariću

Društvo crnogorsko-ruskog prijateljstva “Sveti Georgije” sjutra, u 19h, u svojim prostorijama u Nikšiću organizuje  omaž književniku Petru Sariću.

O Sarićevom stvaralaštvu govoriće  dr Marija Jeftimijević-Mihajlović iz Beograda, dr Radoje Femić i profesor Veselin Matović. Program će voditi profesorica Marija Jelić.

Petar Sarić preminuo je oktobra prošle godine u Kosovskoj Mitrovici. Književna kritika ga smatra najznačajnijim savremenim srpskim književnikom na Kosovu i Metohiji od Drugog svjetskog rata.

Sarić je rođen 1937.godine u Banjanima kod Nikšića, a od 1958. godine živio je u Orahovcu, Prizrenu  i Prištini. Nakon NATO bombardovanja 1999.godine i progona srpskog stanovništva sa porodicom ostaje na Kosovu, odnosno na Brezovici.

Radio KiM nakon Sarićeve smrti objavio da je kao najvažniji pripovjedač srpskog juga u književnost  ušao zbirkom poezije „Bele kletve“, a romani „Veliki ahavksi trg“, „Sutra stiže gospodar“, „Dečak iz Lastve“, „Petruša i Miluša“, „Sara“, „Mitrova Amerika i „Klobuk“ obezbijedili su mu trajno i istaknuto mjesto u cijelokupnom srpskom književnom stvaranju.

foto:Dom kulture Gračanica

NIKŠIĆ PROGNOZA