„Barski ljetopis“ počinje gala operskim koncertom 15. jula

Trideset sedmi festival „Barski ljetopis“ svečano će biti otvoren 15. jula na Šetalištu kralja Nikole, gala koncertom operske umjetnice Tamare Rađenović, saopštila je direktorica JU Kulturnog centra Bar, Aleksandra Grabež.

“Jedna od najuspješnijih soprana današnjice i ambasador Savjeta Evrope, prethodne godine našla se na Forbsovoj listi 30 najperspektivnijih i najuticajnih mladih ljudi mlađih od 30 godina. Jedina je iz oblasti klasične muzike koja se našla na ovoj listi u kategoriji „Umjetnost i kultura“ koja ima uticaj na razvoj umjetnosti i kulture globalno“, poručila je Grabež.

Istakla je da je Rađenović diplomirala solo pjevanje na prestižnoj muzičkoj akademiji „Royal College of Music“ u Londonu, koja se godinama proglašava kao prvorangirana u svijetu. Prva je umjetnica sa prostora bivše Jugoslavije i još uvijek jedina koja je primljena na odsjek solo pjevanja tog prestižnog muzičkog konzervatorijuma.

„Posljednja učenica slavne Monserat Kabalje, bilježi nastupe u petnaeest zemalja svijeta na prestižnim pozornicima među kojima su i nekoliko nastupa u čuvenom njujorškom Karnegi holu. Rađenović živi i stvara u Londonu gdje je dobila poseban status umjetnika od tamošnjeg Arts Council. Njeni muzičk spotovi se prikazuju u 145 zemalja svijeta a njen Youtube kanal bilježi milionske preglede“, kazala je.

Najavljeno je i da će pred publikom Barskog ljetopisa ona nastupiti u pratnji simfonijskog orkestra „Belgrade classic” i hora „Beli anđe”o, pod dirigentskom palicom Darka Butorca. Na koncertu će joj se pridružiti i gosti iznenađenja.

Ovogodišnje izdanje sveobuhvatne kulturno umjetničke manifestacije „Barski ljetopis“ u organizaciji JU Kulturni centar Bar, a pod pokroviteljstvom Opštine Bar, Ministarstva kulture i medija, Turističke organizacije Bar i Filmskog centra Crne Gore, trajaće do 30. avgusta a publika će imati prilike da uživa u brojnim programima na scenama Doma kulture „Vladimir Popović Španac“ i Starog grada, Umjetničkoj galeriji „Velimir A. Leković“ i platou ispred Narodne biblioteke i čitaonice „Ivo Vučković“.

Ljetopis će ove godine iznjedriti sopstvenu pozorišnu produkciju, predstavu „Egzekutor“, u režiji Milije Šćepanovića, kao i koprodukciju sa Kraljevskim pozorištem „Zetski dom“, predstavu „Malograđanska svadba“ u režiji Damjana Pejanovića.

Autorski tim ovogodišnjeg „Barskog ljetopisa“ čine: Bojana Brajović, Dragana Erjavšek, Goran Ćetković, Milija Šćepanović, Željko Milović i producent Aleksandar Vujović.

„U okviru pozorišnog programa selektovane su i predstave za djecu. Detaljan program ovogišnjeg festivala biće predstavljen na pres-konferenciji početkom jula“, zaključila je Grabež.

Foto: JU Kulturni centar Bar

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA