Željeznica u infrastrukturu ulaže 14 miliona

Uprava za željeznicu opredijelila je za održavanje i unapređenje infrastrukture oko 14 miliona eura, od čega će 10,26 miliona biti obezbijeđeno iz tekućeg kapitalnog budžeta, dok će ostatak od 3,94 miliona biti obezbijeđena iz sredstava odobrenih aneksom ugovora o održavanju građevinske i elektrotehničke infrastrukture, stoji u dokumentu pod nazivom „Plan rada Uprave za željeznicu za 2023. godinu“, koji je dostavljen Vladi.

Kako se u dokumentu navodi, u skladu sa donesenim zakonima o željeznici i bezbjednosti u željezničkom saobraćaju, koji su usklađeni sa direktivama EU, formirana je Uprava za željeznice iako Crna Gora ima relativno malu željezničku mrežu. U uslovima liberalizacije željezničkog tržišta mora postojati nacionalni regulator (za poslove bezbjednosti i regulisanja tržišta), koji će omogućiti transparentan pristup i rad u ovom sektoru kroz poslove koje određuju EU željeznički paketi propisa.

– Uprava za željeznice obavlja poslove nacionalnog organa za bezbjednost na željeznici u dijelu izdavanje sertifikata upravljačima infrastrukture i prevoznicima, vođenje registara izdatih dozvola i sertifikata, izdavanje dozvola za vozna sredstva, sertifikaciju mašinovođa, izrađuje izvještaje o bezbjednosti, vrši ECM sertifikaciju itd. Kao regulatorni organ za oblast željeznice, Uprava vrši izdavanje licenci, praćenje tržišta, analizu konkurencije, kontrolu izjave o mreži, postupa po žalbama upravljača infrastrukturom i prevoznika, vrši kontrolu ugovora o obavezi javnog prevoza. Na taj način ispunjena je jedna od pretpostavki liberalizacije i funkcionisanja tržišta željezničkih usluga kada je u pitanju osiguranje preglednog i nepristrasnog obavljanja djelatnosti željezničkog prevoza – piše u dokumentu.

Nedovoljan broj zaposlenih

U dokumentu se ističe da Uprava, iako ima odgovoran posao, ima i znatnih problema kada je u pitanju broj zaposlenih.

U Upravi radi osam zaposlenih, što je svega polovina od sistematizovanih radnih mjesta.

– Postojeći broj od osam zaposlenih ne može da odgovori svim neophodnim poslovima Uprave za željeznicu – stoji u dokumentu.

U dokumentu se kao jedna od aktivnosti za ovu godinu navodi i da će Uprava ove godine raditi na zapošljavanju neophodnih stručnih kadrova.

Foto: Dan/Ivan Petrović IPE

NIKŠIĆ PROGNOZA