Zeleno svjetlo za manju budžetsku kasu Opštine Danilovgrad

Ministarstvo finansija dalo je pozitivno mišljenje na rebalans budžeta Opštine Danilovgrad za ovu godinu. Budžet opštine ove godine bio je planiran 7.141.000 eura, dok će rebalansom budžeta biti umanjen na 7.100.000 eura, što je 41.000 eura manje u odnosu na prvobitni plan. Ministarstvo u mišljenju navodi da su prihodi i rashodi, rebalansom budžeta za ovu godinu planirani na osnovu njihovog ostvarenja, odnosno izvršenja u ovoj godini zaključno sa trećim kvartalom, a koji u značajnoj mjeri odstupaju od planiranih prvobitnim budžetom za 2023. godinu.

– Procjena je da će se pojedine budžetske stavke izmijeniti, kao rezultat izmijenjene zakonske regulative i postignutih efekata kroz implementaciju izmijenjenog zakona o finansiranju lokalne samouprave, novog gradskog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, kao i nepredviđenih okolnosti koje su uticale na promjenu strukture planiranih prihoda i rashoda prvobitnim budžetom za ovu godinu. Takođe, kao razlog za donošenje predmetne odluke navedeno je osnivanje Agencije za izgradnju i razvoj Danilovgrada za čije finansiranje je bilo neophodno obezbijediti sredstva u budžetu – piše u mišljenju.

Navodi se da su na rashodnoj strani izdaci za bruto zarade i doprinose na teret zaposlenih planirani u iznosu od 2,06 miliona što je za 0,14 miliona više u odnosu na prvobitni plan.

– Ovo uvećanje rezultat je primjene novog granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, kojim su utvrđeni novi koeficijent za kategoriju radnih mjesta ekspertsko, rukovodni kadar, ekspertski kadar, izvršni kadar i namještenici – navodi se u mišljenju.

Rebalansom budžeta, kako konstatuje ministarstvo u mišljenju, planirano je povećanje izdataka na ime otplate obaveza iz prethodnog perioda za 0,50 miliona eura.

– Izdaci su povećani prije svega zbog izmirenja obaveza po osnovu reprogramiranog poreskog duga (duga po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih u Opštini i javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Opština), zarada zaposlenih za decembar 2022. godine, obaveza prema Elektroprivredi i obaveza prema dobavljačima – piše u dokumentu.

Ministarstvo konstatuje da su tekući rashodi i otplata duga manji od tekućih prihoda što je u skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave. Imajući u vidu navedeno Ministarstvo finansija nema primjedbi na Predlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Danilovgrad za 2023. godinu.

Za kapitalne projekte 580.000 eura manje

U dokumentu je konstatovano da su kapitalni izdaci planirani za 580.000 eura manje u odnosu na prvobitni plan.

– Kapitalni izdaci su manji jer su izdaci za finansiranje pojedinih projekata koji su u prvobitnom budžetu za ovu godinu evidentirani u okviru kapitalnih izdataka, po preporuci revizije, planirani u okviru tekućih izdataka – piše u mišljenju.

Foto: Lazar Ružić/Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA