Za srazmjerne penzije treba 5,13 miliona godišnje

Za povećanje srazmjernih penzija na 450 eura država bi na godišnjem nivou trebalo da izdvaja 5,13 miliona eura, saopšteno je za „Dan“ iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

Priča oko uvećanja srazmjernih penzija pokrenuta je krajem 2023. godine, a ovih dana je aktuelizovao GP URA, koji je predložio izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kako bi se tim penzionerima primanja uvećala na 450 eura.

Vlada, koju je Skupština Crne Gore zaključkom obavezala da izmijeni Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju do kraja marta, čime bi se uvećale njihove penzije na 450 eura, to nije uradila, te je GP URA predložila svoj predlog o izmjenama ovog zakonskog rješenja koji se odnosi na srazmjerne penzije.

Kako su iz Fonda PIO za „Dan“ saopštili, prema posljednjim statističkim podacima, koji se odnose na penziju za mart 2024. godine i čija je isplata počela juče, Fond isplaćuje ukupno 14.026 korisnika srazmjernih penzija i to – u Crnoj Gori 5.579 korisnika, čija prosječna penzija iznosi 199 eura, i van Crne Gore 8.447 korisnika, čija je prosječna penzija 53,7 eura.

– Fond je u prethodnom periodu, u cilju rješavanja problema korisnika srazmjernih penzija koje Fond penzijskog i invalidskog osiguranja isplaćuje u Crnoj Gori, a čiji ukupan iznos penzije ostvarene u Crnoj Gori i penzije u državi sa kojom Crna Gora primjenjuje bilateralni sporazum iznosi ukupno do 450 eura, izvršio procjenu finansijskih efekata u slučaju donošenja zakonskog rješenja kojima bi se ovoj grupa penzionera isplaćivao dodatak do iznosa od 450 eura. Na osnovu procjene svih relevantnih činjenica, očekuje se da bi finansijski efekti isplate navedenog dodatka iznosili oko 5,13 miliona eura, na godišnjem nivou – saopšteno je „Danu“ iz Fonda PIO.

Srazmjerne penzije primaju penzioneri koji su jedan dio staža stekli u Crnoj Gori, a drugi u nekoj od jugoslovenskih republika. Oni primaju jedan dio penzija od Fonda PIO Crne Gore, a drugi iz države u kojoj su radili.

Jedan od penzionera sa srazmjernom penzijom je i Desimir Hajvaz, koji kaže da je ogorčen time da Vlada nije do kraja marta, kako je Skupština obavezala zaključkom, regulisala njihov status, odnosno donijela izmjene Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim bi se srazmjerne penzije izjednačile sa najmanjom penzijom koja iznosi 450 eura.

Hajvaz nije ništa manje ogorčen i time što je status penzionera sa srazmjernim penzijama, kako je rekao, postao moneta za političke obračune. Smatra da tome u prilog ide i predlog GP URA koji prekjuče u Skupštini nije dobio dovoljan broj glasova. Naglašava da je licemjerno da se stalno govori o diskriminaciji korisnika srazmjernih penzija, a da se predlaže zakon kojim se te penzije povećaju tek u januaru 2025. godine. On je naglasio da ipak treba sačekati predlog Vlade.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić prekjuče je saopštio da je u toku izrada izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. On je izrazio nadu da će time Vlada riješiti problem srazmjernih penzija.

– Vlada me je obavijestila da je pri kraju sa izuzetno kvalitetnim zakonskim rješenjem i da će ga uskoro predložiti parlamentu – kazao je Mandić obrazlažući zašto parlamentarna većina odbija predlog GP URA da se uvrsti na dnevni red Skupštine.

Iz ministarstva nema odgovora

Ministarstvo rada i socijalnog staranja tri dana nije odgovorio na pitanja „Dana“ zašto izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju nisu urađene do kraja marta, kako je Skupština zatražila od Vlade.

Foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA