Vrijednost Instituta 65 miliona: Ako dođe do stečaja slijedi propast

Procijenjena vrijednost Instituta „Dr Simo Milošević“ u Igalu iznosi između 60 i 65 miliona eura, saopštio je večeras u emisiji „Okvir“ na TVCG ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović.

Odović je u emisiji kazao da će se vrijednost dopunjavati i da to nije finalna procjena.

„Ostavio sam prostor da se procjena dopuni sa drugim aspektima, da se procijeni hotelski i turistički kompleks i da se vidi procijenjena vrijednost proširenih kapaciteta. Za pet-šest dana imaćemo podrobniju analizu i radiće se dopuna. Preliminarna procjena je u pitanju, a ovo nije finalna procjena koja bi se koristila za spas Instituta. A najveća vrijednost Instituta su radnici“, dodao je on.

Situacija sa radnicima u ovoj ustanovi je kulminirala prethodnih dana. Radnici najavljuju štrajk, medicinske sestre napuštaju Institut, pa jedno odjeljenje prijeti da se zatvori.

Kako je kazala Marija Obradović iz Sindikata Instituta imaju veliki problem jer, kako navodi, dosta radnika napušta radna mjesta.

„Imamo najavu da će 25. aprila otići medicinske sestre, pa će se zatvoriti jedno odjeljenje. A stečaj znači gašenje instituta. Gašenjem instituta naši građani će izgubiti mnogo, jer je to jedino mjesto gdje se pacijenti mogu rehabilitovati. Mi smo uradili sve što je do nas, čekali smo, vjerovali i imali strpljenja. Ova priča traje dvije godine. Dobijali smo razna obećanja“, kazala je ona.

Podsjetila je da zaposleni u institutu nisu dobili nijedan jedini euro.

„Pa i pored toga, rehabilitacija je na na vrlo visokom nivou. Prije nekoliko dana Institut su napustile tri mlade medicinske sestre ispod 25 godina. U Institutut su najvažniji resurs ljudi, a oni pozajmljuju novac mjesecima da bi preživjeli“, kazala je Obradović.

Odović je poručio da ne može dati preciznu i tačnu informaciju da li će plate biti uplaćene do 25. aprila.

„U ponedjeljak ću znati više informacija. Zakon o državnoj pomoći bi nas svrstao u izvršenje krivičnog djela ukoliko potpišemo za plate, a nije stigao izvještaj Agencije za zaštitu konkurencije. Volja postoji, novac smo obezbijedili, samo nas je zakonska procedura omela. Ova Vlada je pokušala sve. Menadžment instituta je poslovao tako da sada imamo enormne dugove“, tvrdi Odović.

Jedan od akcionara Žarko Rakčević kazao je da 65 miliona eura procijenjene vrijednosti nije realno.

„To je apsurd. Institut je akcionarsko društvo. apsurdno je da akcionari kao ekskluzivu ovo saznaju, a to se u normalnim državama ne bi moglo desiti. Jako sam skeptičan po tom pitanju, jer vrijednost Instituta ne bi trebala da bude ispod 120 miliona eura“, dodao je on.

Prema njegovim riječima, ako se uvede stečaj, to će značiti propast Instituta.

„Država je bila jako loš vlasnik. Skoro pet hiljada građana se tamo liječi, i više od 800 djece. Nedopustivo bi bilo da se Institut zatvori. Pod hitno se mora prestati sa partijskim kadriranjem“, kazao je on.

Prema riječima direktora Instituta Zorana Kovačevića, „svako uvažavanje radnika od strane nadležnih institucija zvuči licemjerno“. 

„Radnici su izmučeni. Ti ljudi liječe pacijente, a za to ne dobijaju platu. Prvi put čujem podatak od 65 miliona procijenjene vrijednosti i iznenađen sam. Znamo da je situacija inflatorna, ali ne znamo koja je to metodologija primjenjivana“, zaključio je on.

Foto: Screenshot TVCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA