Vlada utvrdila predlog rebalansa budžeta: Plan prihoda povećan za 225 miliona eura

Vlada je danas na predlog Ministarstva finansija utvrdila predlog rebalansa budžeta kojim je plan prihoda povećan za 225 miliona eura.

Državni sekrtetar u Ministarstvu finansija Ilija Vukčević je na sjednci kazao da podaci pokazuju da su za period od januara do kraja aprila ove godine u odnosu na prošlogodišnji uporedni period prihodi povećani za 33,9 odsto, a preliminarni podaci na 12. maj ove godine u odnosu na isti period prošle godine pokazuju da je 225 miliona više prihoda, što je povećanje za nekih 34 odsto.

„Do kraja godine prihodi mogu biti 2,4 miliijarde eura. Prihodi donose i deficit budžeta oko tri odsto, odnosno, poštovanje mastriških kriterijuma, što znači da je ispoštovano fiskalno pravilo da se tekuća potrošnja finansija iz izvornih prihoda i da će sredstva koja će nedostajati budžetu biti značajno manja“ rekao je Vukčević.

On je kazao da se razmišlja domaćinski za naredni period jer nas očeuje u naredne tri godine značajno vraćanje dugova – 2025. i 2027. godine kada će dugovanje za otplatu biti oko milijaru eura.

Pomoćnik ministra za budžet (direktor direktorata) Bojan Paunović je kazao da se dodatni novac iz EU pomoći dodatno opredjeljuje Ministastvu rada, Fondu PIO, Ministarstvu kapitlanih ivnesticija i Ministarstvu urbanizma.

„U okviru ovih projekata aktivnosti treba početi što prije zbog postupaka javnih nabavki. Nepredviđene troškove imamo, 13 miliona za troškove za zapošljavnaje osoba sa invaliditetom čime se ovi troškovi zapravo dupliraju. Podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju da je rast ovih korisnika i da ovo implicra ne moguće zloupotrebe zakona i sugerisali smo da se što prije izmijeni zakon kako se ova odredba ne bi zloupotrebljavala“, pojasnio je Paunović.

On je rekao da su prihodi i dalje konzervativno planirani i da će i u daljem periodu doći do povećanje poreza na dobit, a na prihode će uticati i predstojeća sezona koja je projektovana na period iz 2019. godine.

Najavio je i prihod od 40 miliona od dividendi iz dobiti državnih kompanija.

Paunović je rekao da se smanjuje potreba finansiranja budžeta iz zaduženja za oko 173 miliona i da nije mijenjana odredba u vezi zaduženja koja je definisana bila na 600 miliona i da se taj novac neće trošiti.

„Time bi se stvorii depoziti za narendu godinu i fiskalni bafer koji nam može služiti za upravljanje javnim dugom“, poručio je Paunović.

Izvor: Vijesti

Izvor: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA