Vlada nikako da promijeni kormilare Crnogorske plovidbe

Skupština akcionara Crnogorske plovidbe nakon nekoliko odlaganja mogla bi se održati 20. oktobra, za kada je i zakazana, ukoliko bude kvoruma. Naime, prema nezvaničnim informacijama „Dana“, skupština je odlagana do sada u pet navrata jer sjednicama nije prisustvovao predstavnik državnog kapitala. Predstavnica je Snežana Đurković, dugogodišnja funkcionerka u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI).

Iz Ministarstva kapitalnih investicija nisu odgovorili na pitanja „Dana“ zbog čega predstavnik države nije prisustvovao zakazanim sjednicama, da li je tačno da se sjednice Skupštine odlažu zbog izostanka predstavnika države, kao i da li su upoznati zbog čega ne prisustvuje i da li je u pitanju neki vid opstrukcije.

Iz Crnogorske plovidbe za „Dan“ je saopšteno da je nova sjednica, odnosno peta ponovljena redovna skupština akcionara, zakazana za 20. oktobar, te da je razlog nekoliko odlaganja nemanje kvoruma za njeno održavanje.

U odboru direktora ovog preduzeća sjede kadrovi koji su članovi ili bliski partijama koje čine ili su činile još uvijek aktuelnu manjinsku vladu Dritana Abazovića. Naime, ova vlada imenovala je još uvijek aktuelni odbor direktora na sjednici krajem juna prošle godine, a čine ga Tena Božović, supruga počasnog predsjednika SDP-a i bivšeg ministra vanjskih poslova Ranka KrivokapićaNemanja Petrović (SNP), Milan Popović (DPS), Ahmet Markašević (DP) i Ivana Kečina (SNP). Osim Petrovića i Kečine, svi ostali članovi nemaju iskustva u pomorskom saobraćaju niti su radili u brodarskim kompanijama.

Prethodni odbor direktora činili su kadrovi DF-a, Demokrata, URA i SNP-a, koji je jedini uspio da zadrži svoje kadrove.

Ministarstvo, na čijem je čelu Ervin Ibrahimović, smijenilo je odbor direktora koji su činili kapetan duge plovidbe Jovo Lazarević, kao predsjednik, i članovi Vojislav IlićDamir StojanovićŽeljko Dedijer i Nemanja Petrović, uprkos dobrim rezultatima i konsolidaciji Crnogorske plovidbe, koja je podrazumijevala plaćanje rata kredita za kupljene brodove iz sopstvenih sredstava, a ne iz državnog budžeta, kao i iznajmljivanje brodova po mnogo većim dnevnim najamninama od dotadašnjih.

Zbog loših rezultata rada i pogoršanja gotovo svih parametara u kompaniji, koji su uslijedili u posljednjih nekoliko mjeseci, iz Direktorata za pomorsku privredu Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) zatražili su smjenu aktuelnog odbora direktora, ali ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović ni Vlada do sada na to nisu reagovali.

Osnivač kompanije je Vlada Crne Gore, tj. njeno Ministarstvo kapitalnih investicija koje ima u ovoj fazi potpunu kontrolu nad aktivnostima kompanije. Crnogorska plovidba je akcionarsko društvo u kojem je većinski dio od 99,97 odsto u vlasništvu Vlade, dok Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) posjeduje ostatak od 0,03 odsto. Kompanija je brodovlasnik/brodski menadžment, posluje na međunarodnom otvorenom pomorskom tržištu u skladu sa principima i standardima međunarodnog otvorenog pomorskog tržišta.

Dnevnim redom predviđeno i razrješenje članova borda

Dnevni red za predstojeći novi pokušaj održavanja skupštine akcionara predviđa upoznavanje sa jedinstvenim spiskom akcionara društva dostavljenim od CKDD i utvrđivanje strukture akcionarskog kapitala, te donošenje odluke o usvajanju finansijskih iskaza sa izvještajem nezavisnog revizora za 2022. godinu i donošenje odluke o usvajanju izvještaja o rezultatima poslovanja Crnogorske plovidbe AD Kotor za 2022. godinu, izvještaja menadžmenta za 2022. godinu i izvještaja o radu odbora direktora društva. Skupština treba da donese odluke o isplati nagrade članovima odbora direktora, razrješenju i imenovanju članova odbora direktora, kao i odluke o utvrđivanju naknade članovima odbora direktora društva. Dnevni red predviđa i donošenje odluke o usvajanju politike naknada, kao i izbor nezavisnog revizora za 2023. godinu.

Bord krojila politika, a ne struka

Nakon smjene prethodnog borda, u novi su imenovani politički kadrovi, većinom bez iskustva u ovoj oblasti. Božović je diplomirani turizmolog, a prije ovog angažmana bila je i u Luci Kotor.

Umjesto dvojice iskusnih inženjera nekadašnjeg Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj, te iskusnih pomoraca, u ovom bordu direktora Crnogorske plovidbe sjede srednjoškolski nastavnik matematike Markašević iz Ulcinja (DPA) i ekonomista Popović iz kotorskog DPS-a.

Foto: TNE/DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA