Vlada ne da „doMenu“ novu koncesiju

Vlada je zadužila Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma da pripremi i raspiše javni poziv za izbor agent registracije nacionalnog internet domena.me. Očekuje se da će ministarstvo prikupiti predloge i obavijestiti Vladu o rezultatima poziva, nakon čega će se odabrati novi agent registracije u skladu s propisanim postupkom. Javni poziv trebalo bi da bude raspisan do septembra.

Vlada Crne Gore je prethodne godine od registracije internet domena inkasirala 3.136.122,23 eura, što predstavlja rekordan iznos zarade po tom osnovu u poslednjih 15 godina. Kad je riječ o ukupnim prihodima od registracije, Vlada je od 2008. godine, zaključno sa prethodnom, po ovom osnovu u budžet uplatila čak 36.907.262 eura.
Naime, prema podacima na kraju 2022. godine, u Crnoj Gori je na kraju prethodne godine bilo aktivno 1.144.455 domena, od čega je od redovne registracije prihodovano 2.697.569 eura, dok je od premijum registracije prihodovano 438.552 eura, navodi se u dokumentu na koji je Vlada dala saglasnost na poslednjoj sjednici.

Prema dostavljenim informacijama, uplaćeno je 86,02 odsto ukupnog prihoda Vlade Crne Gore od prodaje domena od redovne registracije slobodnih domena za 2022. godinu, dok je od registracije premijum domena uplaćeno 13,98 odsto ukupnog prihoda. Ovi finansijski podaci pružaju uvid u ekonomski značaj i potencijal domena.me za Crnu Goru.

To je posledica isteka ugovora o registraciji nacionalnog internet domena.me. Rok važenja ugovora istekao je 31. marta 2023. godine, ali ugovorne strane su nastavile da faktički izvršavaju njegove odredbe i nakon tog datuma. Naime, prema uslovima ugovora, agent registracije je obavezan da pruža usluge na način definisan ugovorom najviše do šest mjeseci nakon isteka.

U međuvremenu, Vlada je započela pregovore s kompanijom „doMEn“ d.o.o. oko bolje valorizacije crnogorskog internet brenda „me“. Nakon zvaničnog sastanka s predstavnicima kompanije, dogovoreno je da će se Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma dostaviti usaglašena verzija predloga aneksa IV ugovora o agentu registracije domena.me. Predloženi aneks predviđa regulisanje međusobnih odnosa za period od 10 godina, od 1. aprila 2023. do 31. marta 2033.

Međusobna prava i obaveze kompanije „doMEn“ d.o.o. i Vlade precizirane su ugovorom o agentu registracije domena „.me“ od 8.februara 2008. godine. Nakon toga ovaj odnos je tri puta korigovan aneksima.

Agentom registracije upravljaju tri kompanije

Nezavisni revizor Ernst & Yang Montenegro izvršio je reviziju finansijskih izvještaja kompanije doMEn d.o.o. i, prema njihovom mišljenju, isti prikazuju objektivno i istinito finansijsko stanje kompanije. Kompanija doMEn d.o.o, aktuelni upravljač nacionalnim (.me) domenom, registrovana je i posluje u Crnoj Gori, a osnovana je od strane tri kompanije – Identity digital (SAD), Go Daddy (SAD) i ME-net (CG).

Registracija nacionalnog „me“ domena vrši se po važećim standardima iz ove oblasti, koristeći EPP (Extensible Provisioning Protocol), a mreža DNS (Domain name sistem) globalnih servera poklapa se sa gTLD. info mrežom.

Izvor: Dan

Foto: Ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA