Vlada da izdvoji dodatna sredstva za Berane

Čelnici lokalne uprave uputili su apel nadležnima u Vladi da iznađu mogućnost da Opštini Berane iz državne kase za narednu godinu za kapitalne investicije opredijele znatno više sredstva od prvobitno previđene sume. Na konferenciji za novinare istakli su da izdvajanja od dva miliona eura ni iz bliza ne odgovaraju onome što je lokalna uprava preko pripremljenih projekata kadidovala za finansiranje iz kapitalnog državnog budžeta.

– Vlada mora uložiti dodatni napor kako bi se do konačnog usvajanja budžeta uvrstili još neki projekti koji se tiču naše opštine. S obzirom na to da je sjever decenijama zapostavljan, ulaganja države moraju biti na mnogo većem nivou svake godine, kako bi išli u korak sa centralnom i južnom regijom. Mi ćemo sa nivoa lokalne uprave u tom pravci i dalje djelovati – kazao je predsjednik Opštine Vuko Todorović.

Odgovarajući na novinarska pitanja on je istakao da još uvijek nije upoznat kako će se rasporediti deset milona eura za koje je premijer Milojko Spajić kazao da će dodatno biti opredijeljeni opšinama na sjeveru i to na osnovu izmjena i dopuna Zakona o finansiranju lokalnih uprava.

Potpredsjednik opštine Damjan Ćulafić pojasnio da je cilj konferencije za novinare bio da se građanima Berana i široj javnosti predstave kandidovani infrastrukturni projekti koji od Vlade nijesu dobili zeleno svijetlo za finansiranje.

-Vladi nijesmo poslali spisak želja, kako to neki žele da predstave, već spremene projekte koji su rađeni na osnovu struke i realnih potreba opštine Berane. Tako da nijesu tačne konstatacije da ponuđeni projekti nijesu razvojni. Narvno, razumijemo neke realne okolnosti koje su mogle da utiču da se kandidovani projekti ne podrže ali moraju se razumjeti i naši zahtjevi da Beranama treba da pripadne više novca za finansiranje kapitalnih projekat, jer smo za tako nešto stvorili neophodne preduslove – istakao je Ćulafić.

Projekte koji su kandidovani za kapitalni državni budžet prezentovala je v.d. sekretara Sekretarijata za privredu i investicije Maja Đurišić. Ona je kazala da se radi o projektima vrijednim oko sedam miliona eura, te da su svi prošli sve potrebne procedure, uključujući reviziju i okončanje imovinsko-pravnih odnosa.

Glavni gradski arhitekta Sonja Vuković predstavila je projekte na kojima se u Opštini ttrenutno radi i koji će za finansiranje biti kandidovani kod Vlade za 2025. godinu.

Iniciraće donošenje posebnog zakona za razvoj sjevera

Čelnici Opštine Berane su istakli da ozbiljno razmišljaju da pokrenu inicijativu na osnovu koje bi se ušlo u priceduru donošenja posebnog zakona za razvoj sjevernog regiona.

-Evidentno je da sjeverni region znatno zaostaje za centralnim i južnim i da sa ovog područja imamo masovno iseljavanje građana. Sa druge strane imamo situaciju da se godinama nije ulagalo dovoljno sredstva za razvoj sjevera. Da bi sa prestalo sa takvom tendencijom treba ozbiljno razmišljati da se donese posebni zakom o razvoju sjevera, čime bi se bar donekle doprinijelo smanjivanju regionalnih razlika u Crnoj Gori. Spremni samo da sa takvom inicijativom idemo prema nadležnim državnim institucijama – naglasio je Vuko Todorović.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA