(VIDEO) Tehnopolis: Predstavljen Program za unapređenje konkurentnosti privrede za tekuću godinu

Danas je u Tehnopolisu održan Info dan u okviru kojeg je predstavljen Program za unapređenje konkurentnosti privrede za tekuću godinu. Predstavnice Ministarstva ekonomskog razvoja predstavile su načine sufinansiranja, odnosno programe koji podstiču stvaranje konkurentnije, otpornije i izvozno orjentisane privrede. Interesovanje privrednika iz našeg grada bilo je veliko.

Za četiri programske linije u okviru Programa za unaprjeđenje konkurentnosti privrede za tekuću godinu biće opredijeljeno 3 miliona eura – za proizvodne kapacitete 2 miliona, podršku digitalizaciji 300 hiljada, malim ulaganjima 500, a vaučeri za žene i mlade 200 hiljada eura. Kako je kazala predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja Ivana Zečević, programom su podržane firme koje su imale pozitivno finansijsko poslovanje u prošloj godini, koje su Poreskoj upravi predale finansijske izvještaje u zakonskom roku do 5. aprila.

Najveći budžet namijenjen je unaprjeđenju proizvodnih kapacteta, dakle preduzećima koja posluju u sektoru C – prerađivačka industrija.

O programskoj liniji za podršku malim ulaganjima govorila je Marina Šaković ističući da je u ovoj godini iznos povećan do 50 odsto.

Pravo mogu ostvariti svi preduzetnici registrovani do 31.12.2023. s tim da preduzeće finansira sve troškove nakon čega slijedi refundacija. Linija tj. vaučeri za žene i mlade iznose od 1000-8000 eura.

Sve programske linije za apliciranje su otvorene do 31. maja. S tim što se za liniju podrške malim ulaganjima već prijavio veliki broj aplikanata, pa je sisitem blokiran i samo ukoliko neko ne ispuni uslove oni ispod crte mogu doći na red. To je bila i najveća primjedba preduzetnika, a pokazali su veliko interesovanje i za ostale programe podrške.

Marina Radojević
Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA