Učiniće sve da obezbijede uslove za kvalitetnu realizaciju ljetnje sezone

Aktuelni menadžment Uprave za inspekcijske poslove (UIP) će, prema riječima njenih predstavnika, učiniti sve da obezbijedi uslove potrebne za što kvalitetniju realizaciju ljetnje turističke sezone i biće na raspolaganju privrednicima za pitanja i nedoumice o primjeni propisa.

Danas je održan radni sastanak predstavnika Unije poslodavaca (UPCG) i UIP, koji su otvorili predsjednik UPCG Slobodan Mikavica i direktorica UIP-a Ana Vujošević.

Događaju organizovanom na inicijativu UPCG pristvovala je i generalna sekretarka Unije poslodavaca Suzana Radulović, dok su učesnici sastanka ispred UIP-a bili glavni inspektor rada i koordinator tržišne inspekcije Srđan Simović, koordinatorka za turističku inspekciju Jovana Radović i tržišna inspektorka Darka Radulović.

Vujošević je istakla je da se UIP nalazi u veoma izazovnom periodu koji karakteriše upitan način daljeg funkcionisanja i organizacije tog organa, s obzirom na informaciju Vlade o reorganizaciji.

Ipak, kako je saopšteno iz UPCG i UIP-a, to ne utiče na redovan rad inspekcijskih službi UIP-a, što potvrđuje i podatak o gotovo deset odsto više inspekcijskih nadzora izvršenih u odnosu na isti period prošle godine.

“Takođe, naglasila je da će aktuelni menadžment učiniti sve da obezbjedi uslove potrebne za što kvalitetniju realizaciju ljetnje turističke sezone, a u duhu transparentnosti i biti na raspolaganju privrednicima za njihova pitanja i nedoumice o primjeni propisa u redovnoj poslovnoj praksi, kako bi svi zajedno uživali jednaka prava”, kaže se u saopštenju.

Mikavica i Vujošević su ocijenili da današnji sastanak potvrđuje partnerski odnos i dobru praksu koju UPCG i UIP tradicionalno sprovode u susret ljetnoj turističkoj sezoni, u cilju razmjene informacija o pravilnom sprovođenju propisanih procedura i unapređenja komunikacije između privrednih subjekata i nadležne institucije.

Mikavica je ukazao na značaj otvorenog dijaloga rukovodstva UIP-a sa privrednicima i njihove spremnosti da na taj način odgovore iskazanim interesovanjima biznis zajednice.

On je ocijenio da je današnji skup dobra prilika da privrednici saopšte nedoumice i otvoreno ukažu na probleme iz svakodnevnog poslovanja koji se tiču primjene propisa nad kojima nadzor obavljaju inspekcijske službe objedinjene u okviru UIP-a, posebno u dijelu radne, tržišne i turističke inspekcije.

U saopštenju se navodi da su predstavnici crnogorskih kompanija naveli primjere nedozvoljene prakse koja naročito pogađa njihovo redovno poslovanje, a govori o izraženoj sivoj ekonomiji i postojanju nelojalne konkurencije naročito prisutne kroz rad velikog broja trgovina, uslužnih djelatnosti i online trgovina koje nijesu registrovane i posluju nelegalno.

“Poseban problem čine i neregistrovani objekti za smještaj i izdavanje, koji na više načina ugrožavaju poslovni ambijent, čine nelojalnu konkurenciju registrovanim privrednicima, i gdje država gubi ogroman dio budžetskih prihoda”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici kompanije su ukazali na barijere koje se evidentiraju kroz isrcpne i previše duge procedure potrebne za zapošljavanje i rad stranaca angažovanih u Crnoj Gori, posebno u toku ljetnje turističke sezone.

Oni su ukazali i na problematiku koja se odnosi na odluke o radnom vremenu i sedmičnom odmoru, kao i brojna druga pitanja.

Vujošević je, na ocjenu da inspektori primat treba da daju preventivnom djelovanju i edukaciji privrednika, a ne njihovom kažnjavanju, istakla da to predstavlja jedno od osnovnih načela inspekcijskog nadzora kojim svaki inspektor treba da se vodi.

“U prilog tome saopštila je podatak da su u gotovo 25 odsto nadzora izvršenih tokom 2023. godine inspekcijske službe preduzimale upravo preventivne mjere”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, najavljujući da će takva praksa biti nastavljena i u narednom periodu, predstavnici UIP-a pozvali privrednike da otvoreno i bez zadrške prijave sve uočene nepravilnosti i nedozvoljena postupanja inspektora, kako bi UIP takvu praksu mogao pravovremeno i na zakonit način da procesuira.

“Sastanak je zaključen ocjenom da je današnja diskusija rezultirala brojnim važnim informacijama koje će biti od posebne koristi za dalji rad i Uprave za inspekcijske poslove i samih privrednika”, kaže se u saopštenju.

Učesnici su se saglasili da ovakvi susreti predstavljaju direktnu podršku procesima izgradnje ambijenta kojim se podstiče održivi razvoj biznisa i unapređuje privatno-javni dijalog, što je praksa na kojoj će UPCG i UIP insistirati i primjenjivati i u narednom periodu.

Foto: UPCG/UIP

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA