U NPCG presušili milionski računi?

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) nalaze se u finansijskoj krizi jer na računu, navodno, imaju svega desetak hiljada eura, pa se među zaposlenima širi i bojazan od bankrota preduzeća, saznaje „Dan“. Oni se pitaju gdje su milionski prihodi od ulaznica. Kako nam je kazalo nekoliko sagovornika u tom preduzeću, uprava NPCG, na čijem je čelu direktor Vladimir Martinović, navodno je već od Vlade tražila finansijsku pomoć od nekoliko stotina hiljada eura kako bi se obezbijedilo redovno funkcionisanje.

Ne tako davno, uprava NPCG se hvalila da je minula godina za to javno preduzeće bila godina rekorda. Martinović je ranije kazao za RTCG da je prihod lani bio preko tri miliona eura, da je povećan broj posjeta i da je snažna borba protiv svih oblika nezakonitih aktivnosti u nacionalnim parkovima činjenično stanje koje je obilježilo rad preduzeća 2023.

Što se tiče posjećenosti u svim parkovima zabilježen je veći broj turista, a najveći broj ljubitelja prirode, prema Martinovićevim riječima, boravio je u NP Durmitor.

– Naši podaci govore da je u 2023. u parkovima bilo 687 hiljada posjetilaca, što je za oko 45 odsto više u odnosu na 2022. godinu – kazao je Martinović.

Iako je Durmitor uvijek rekorder po broju posjeta, kako saznajemo, na računu tog parka u ovom trenutku se nalazi svega oko 5.000 eura. Gdje je novac i da li je tačno da se u NPCG suočavaju sa finansijskim poteškoćama juče nijesmo uspjeli da saznamo jer direktor Martinović nije odgovarao na naš poziv i poruku. Takođe, nijesmo dobili ni odgovore na pitanja koja smo uputili mejlom i u kojima smo tražili da se javnosti saopšti koliko novca je na računu NPCG, a koliko na računima svakog parka pojedinačno, zašto su od Vlade tražena sredstva za rad NPCG i da li su već potrošena sredstva od ulaznica od prošle godine.

Kako saznajemo od izvora iz NPCG, lani su imali rekordan budžet, jer je Martinović od ranije uprave naslijedio 1,1 milion eura, od Vlade su dobili milion eura, a od ulaznica zaradili tri. Kako su nam potvrdili pojedini zasposleni, sada se opravdano postavlja pitanje kako je uprava preduzeća uspjela da potroši rekordan budžet i da već u januaru nema novac za februarsku platu.

Saznajemo da su plate za januar isplaćene u roku, ali ne i prevoz. NPCG mjesečno troši oko 300.000 eura za plate zaposlenima.

NPCG u ovom periodu gotovo da i ne ostvaruju prihode od ulaznica, jer su posjete parkovima u zimskom periodu rijetke. Početak sezone je u maju, ali i taj mjesec je skroman sa prihodima, pa neki veći priliv sredstava mogu očekivati tek u junu, kada sezona krene.

Od juna povećali plate

Zarade zaposlenih u NPCG su povećane, pa je do juna za taj izdatak mjesečno trebalo oko 200.000, a od tog mjeseca oko 300.000. Direktor NPCG ranije je kazao da su njihove zarade dugi niz godina bile najniže u javnom sektoru i da nisu bile usklađene sa važećim Zakonom o zaradama u javnom sektoru.

– Jedan od prioriteta bio mi je upravo da zaposlenima omogućimo primanja koja su u skladu sa zakonom, što je poslije dugih osam godina i realizovano. Povećanje zarada, odnosno njihovo izjednačavanje sa primanjima koja imaju njihove kolege u drugim javnim organima i ustanovama, umnogom je uticalo na kvalitet rada naših zaposlenih. Podsjećamo da se NPCG djelimično finansiraju iz sopstvenih prihoda, uz subvencije države – kazao je ranije Martinović.

NIKŠIĆ PROGNOZA