U istragu oko „Prizne“ uključen i Interpol

Crnogorski državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić kazao je u emisiji ,,Bez pravila“ na TV E da je specijalni tužilac zatražio preko Interpola provjeru hrvatske turističke agencije ABM tours od koje je Javno preduzeće Morsko dobro kupilo trajekt ,,Priznu“, prenio je hrvatski portal Pomorac.

„Specijalni tužilac je Specijalnom policijskom odjeljenju podnio pisani zahtjev da prikupi informacije od odgovornih osoba u JP Morsko dobro o kupovini ,,Prizne“, a posredstvom Interpola pribaviće dokumentaciju od ABM tours, koja se odnosi na kopovinu trajekta od Jadrolinije i njegovu daljnju prodaju Morskom dobru, kao i dokumentaciju od Jadrolinije koja se odnosi na povlačenje iz operativne upotrebe trajekta i njegovu prodaju ABM tours i da o svemu sastavi pisanu izjavu“, rekao je Radonjić i dodao da je prikupljanje informacija i dokaza u toku.

Ovaj portal navodi da postoji osnovana sumnja da se o kupovini ,,Prizne“ pregovaralo i prije objave tendera za kupovinu, a sumnju u netransparentnost prilikom kupovine pobuđuje i to što je brod isplovio iz luke Lamljani kraj Zadra prema Crnoj Gori 28. februara, dok je tender objavljen 15 sati kasnije. ,,Prizna“ je u Luku Zelenika uplovila 3. marta, a odluka Morskog dobra o izboru najpovoljnije ponude donesena je dan kasnije.

Navodi se i da je JP Morsko dobro dan prije otvaranja ponude izmijenilo tendersku dokumentaciju u dijelu tehničkih specifikacija, jer brod nije odgovarao širini pristaništa na liniji Lepetane – Kamenari.

,,Prizna“ tokom prve dvije licitacije, kad ga je Jadrolinija nudila za 90 hiljada eura, nije našla kupca i već je bila viđena za rezanje u Turskoj, kad je ABM tours kupuje na trećoj licitaciji i to kad je riječka kompanija uspostavila početnu cijenu od 152 hiljade eura. Gosti TV E ukazali su da je ABM dvije godine u poslovnom minusu i da bi ta mala agencija sa jednim zaposlenim teško mogla dobiti 350 hiljada eura kredita, koliko je ABM tours dobio prošle godine, a onda kupio ,,Priznu“ od Jadrolinije. Smatraju da se radi o nekoj vrsti ,,prijateljske pozajmice“.

Izvor: Pomorac.hr

Foto: Screenshot/Ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA