Spalević: Državni organi mimo zakona traže uvjerenja za točioce goriva na benzinskim stanicama

Kada privrednici žele otškrinuti vrata EU ugledajući se na praksu savremenih zemalja, kočničari iz državnog aparata stoje na tom zaustavnom braniku. Tako bi ukratko opisali problem privrednika u Crnoj Gori na koje ukazuje Udruženje naftnih kompanija, izjavio je generalni sekretar tog udruženja Boris Spalević.

„Zapravo, primjedbe privrednika su usmjerene na decenijsko pogrešno tumačenje Zakona o prevozu opasnih materija, koji je transponovao u sebe međunarodni ADR sporazum, uz dalje pogrešno tumačenje i nepostojanje želje inspekcijskih organa da prihvate praksu i zakone EU. Kao što samo ime kaže, Zakon o prevozu opasnih materija se odnosi na učesnike u prevozu opasnih materija, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova, to jest Direktorat za zaštitu i spašavanje, kao i Regulatorna agencija za energetiku i komunalne djelatnosti to gledaju i tumače drugačije u odnosu na praksu zemalju EU i ADR sporazum“, rekao je Spalević. 

Muke privrednika traju decenijama jer se neosnovano i bez zakonskog utemeljenja, kako tvrdi Spalević, svjesno i pogrešno tumače pojedini članovi zakona, pa se za učesnike u prevozu opasnih materija u drumskom saobraćaju, od inspekcijskih organa ubrajaju i prodavci-točioci goriva na benzinskim stanicama, što je pogrešno i bez zakonskog utemeljenja.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova, Direktorat za zaštitu i spašavanje, poziva se na to pravo po osnovu člana 32 i člana pet tačka 14, na koji se dalje nadovezuju inspekcijski organi REGAGEN-a, kada traže uvjerenje osposobljenosti za vršenje poslova utovara i istovara opasnih materija za točioce bijelih goriva na benzinskim stanicama. Namjerno zanemaruju da taj Zakon i članovi podrazumijevaju vršenje prevoza opasnih materija, utovar i istovar opasnih materija, promjenu vrste prevoznog sredstva, kao i zaustavljanje koje je prouzrokovano nezgodom ili saobraćajnim udesom, a da se to ne odnosi na vršenje poslova koje obavljaju točioci bijelih goriva na benzinskim stanicama“, tvrdi Spalević. 

Kako navodi, upravo takvo pogrešno tumačenje, ne samo da odstupa u tumačenju u odnosu na Evropski sporazum o međunarodnom drumskom prevozu opasnih materija već dovodi u problem angažovanje i upošljavanje nove radne snage, pogotovo tokom turističke sezone. 

„Jer poslodavci ne mogu zaposliti prodavca – točioca goriva, ukoliko nema položen taj sporni stručni ispit, dok REGAGEN to uslovljava dodatno i izdavanjem i produžetkom licence za maloprodaju, tako da ko od privrednika ne želi prihvatiti to nakaradno tumačenje zakona, gubi pravo i na licencu za rad. Ne postoji zakonski osnov u kojem je navedeno u bilo kojoj formi, pa ni u Programu obuke, da točioci bijelih goriva na benzinskim stanicama treba da imaju uvjerenje o osposobljenosti za vršenje poslova utovara i istovara opasnih materija, osim da je to obaveza za lica i vozače koji vrše transport i poslove utovara i istovara opasnih materija. U savremenim zemljama i članicama EU bijela goriva (benzini i dizeli) toče se skoro na svim benzinskim stanicima od vozača motornih vozila, koji nisu polagali ispit osposobljenosti za vršenje poslova utovara i istovara opasnih materija, a prema sadašnjem tumačenju zakona od strane inspekcijskih organa ako bi stranac ili građanin Crne Gore sipao sam gorivo u svoj automobil privrednici bi se našli u prekršaju. Ukidanjem ove poslovne barijere u velikoj mjeri će se uticati na rentabilnije poslovanje svih privrednih društava koja su morala do sada odvajati određena finansijska sredstva za plaćanje polaganja nepotrebnih ispita točiocima bijelih goriva, a u velikoj mjeri će se olakšati poslodavcima da zaposle poželjnu radnu snagu sa znanjem stranih jezika prvenstveno tokom turističke sezone te će se pored ukidanja ove očigledne barijere, stvoriti i lakši uslovi za rad, te i brža i bolja usluga na benzinskim stanicama“, kazao je Spalević. 

„Sve u svemu, Crna Gora bi izgleda u Evropu, ali po samo ‘po balkanskim pravilima’ i svojevoljnom tumačenjima međunarodnih zakona. Privrednici ispaštaju jer se zbog bespotrebnih poslovnih barijera bore protiv državne administracije i mnogobrojnih bespotrebnih i neosnovano velikih nameta, dok komisije u ovom slučaju očigledno vide samo svoj interes i tu se priča završava ili tek počinje“, tvrdi Spalević.

„Šta bi na sve ovo rekao jedan građanin EU da vidi kako se u Crnoj Gori zabranjuje samouslužno sipanje goriva ili još gore, da bi odgovorao ako bi sam sipao gorivo u svoje vozilo, neka sami građani sude. A privrednici će nastaviti ‘borbu sa inspekcijskim vjeternjačama’ sve dok neko razuman i odgovoran u MUP-u ne kaže da se obustavi ova inspekcijska bahatost i da zakon počne da se primjenjuje u skladu sa ispravnim tumačenjima“, kaže Spalević. 

Izvor: RTCG

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA