Radulović: Razvojna banka krucijalna za napredak privrede

Šteta je što Crna Gora tek sada kreće u formiranje Razvojne banke, koja podstiče rast i razvoj ekonomije, stvara konkurenciju u bankarskom sektoru, a privreda dobija mogućnost da obezbjedi kredite po nižim kamatama. To je ocijenio za Radio Crne Gore profesor Branko Radulović, nakon najave da je počela transformacija IRF-a u Razvojnu banku. Napominje i da je važno da upravljačku strukturu pored predstavnika Vlade čine poslanici iz opozicije i vlasti. Proces osnivanja, ističe, zavisiće od političke stabilnosti.

Konačno, kaže profesor Branko Radulović, jedna od mnogobrojnih inicijativa Pokreta za promjene dobila je zeleno svjetlo, a to je da se formira Razvojna banka.

“Prva moja konstatacija je – Hvala bogu! Žalim što Crna gora mnoge moje predloge nije usvojile kada je bilo potrebno. Da jeste danas bi bila potpuno drugačija, sa velikim ekonomskim rastom, pravna država, članica EU”, prokomentarisao je Radulović.

Finansijski sektor, napominje Radulović, čine tržišta novca i kapitala. Razvojna banka bi stoga, kako kaže, imala krucijalnu ulogu u razvoju privrede, otvaranju radnih mjesta, doprinijela osnivanju preduzeća.

“Razvojna banka bi bila važna za davanje garancija za kredite i podršku koju bi privreda dobila od komercijalnih banaka i ključnih međunarodnih finansijskih institucija”, naveo je on.

Ključno je poručuje, doskorašnji poslanik, da se dobro osmisli upravljačka struktura Razvojne banke. Njegov predlog je da pored predstavnika Vlade u Odboru direktora budu i dva poslanika iz vlasti i opozicije. To, poručuje, obezbjeđuje transparentan rad.

“Na taj način ona će biti samo jedna od faktora koji će dati logističku podršku ekonomskom rastu i razvoju. Takođe, Razvojna banka će uticati i na poslovanje komercijalnih banaka kroz smanjenje, sigurno, kamata na kredite, jer se stvara jedna zdrava konkurencija, rekao je Radulović.

U fazi formiranja takve banke neophodno je, kaže Radulović, da se formira i Fond za razvoj, te podstakne tržište kapitala.

“Korišćenjem predpristupnih fondova, ako Bog da i kada postanemo članica EU, a to možemo za čeiri ili pet godina, tada u izobilju možemo da koristimo fondove Evropske unije za manje razvijene zemlje. Tada bi Crna Gora uz pametne investicije imala dinamičan ekonomski rast”, ocenio je sagovornik Radija.

Iz Vlade je najavljeno da bi transformacija IRF-a u Razvojnu banku mogla trajati godinu. Profesor Radulović smatra da može i brže ako bi se uzela u obzir tri zakona koja je on predlogao u ranijim sazivima Parlamenta., a koji su, kako navodi, gotovo identični sa propisima Hrvatske i Slovenije. Ipak, zaključuje, da će cijeli proces zavisiti od političkih prilika, odnosno formiranja Vlade, izbora novog saziva Skupštine. 

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA