Radulović: Odluka Ustavnog suda mnoge će ostaviti bez penzije

Svi pojedinačni akti koji su doneseni na osnovu odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) koju je Ustavni sud sad ukinuo ne mogu se izvršiti, što može izazvati ozbiljne posledice, kazao je za „Dan“ advokat Veselin Radulović.

– Ako je počelo njihovo izvršenje, ono će se obustaviti. To može da dovede do ozbiljnih posledica jer to, u suštini, znači da bi se obustavila isplata penzija za sva lica koja su ostvarila to pravo na osnovu ove odredbe. Otvoreno je još jedno pitanje, jer postoje odredbe Zakona o PIO koje propisuju pravo ženama da sa manje godina života ostvare pravo na starosnu penziju, čini mi se 197đ, koju Ustavni sud nije razmatrao, a koja, po mom mišljenju, ostaje na pravnoj snazi. Po toj odredbi, pojedine žene bi mogle ostvarivati pravo na starosnu penziju pod povoljnijim uslovima sa manje godina života – istakao je Radulović.

On podsjeća da Službenom listu Crne Gore u nedjelju ističe rok da objavi odluku Ustavnog suda o ukidanju odredbe Zakona o PIO po kojoj su muškarci mogli ostvariti pravo na starosnu penziju sa 66 godina, a žene sa 64, uz najmanje 15 godina staža. On je kazao da je odluka Ustavnog suda Službnom listu dostavljena u četvrtak, a da je zakonom definisan desetodnevni rok za njeno objavljivanje.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja i Fonda PIO nisu odgovorili ni na juče poslata pitanja „Dana“ o međusobnoj komunikaciji državnih institucija oko pravne situacije koja će nastati kada odluka Ustavnog suda dobije pravnu snagu i kako će se ona odraziti na građane koji su pravo na starosnu penziju ostvarili po sada ukinutoj odredbi.

Radulović kaže da je moguće da postoje zbunjenost i neznanje kod istitucija kako da primijene ovu odluku Ustavnog suda, ali da treba sačekati sa njenim objavljivanjem, kada dobija pravnu snagu. Smatra da odluka Ustavnog suda nije dobra i da sudije nisu na pravi način sagledale odredbe Ustava i praksu Evropskog suda za ljudska prava, koji je stava da različito tretiranje prava na starosnu penziju ne predstavlja diskriminaciju.

– S druge strane, Ustavni sud je većinom glasova sudija zauzeo stav da to jeste diskriminacija i kada se ta odluka tako tumači proizilazi da sudije smatraju da u Crnoj Gori postoji puna rodna ravnopravnost, a sigurno je da ona ne postoji. Tom odredbom je bila propisana jedna vrsta pozitivne diskriminacije u odnosu na žene – istakao je Radulović.

Ovaj postupak, kako je ocijenio, pratilo je više apsurda, a njihov vrhunac je odluka koja će sigurno više pogoditi muškarce nego žene.

– Mislim da je Ustavni sud kasno shvatio koje sve posledice mogu nastupiti, pa je naknadno u odluci dodao stav koji propisuje obavezu Vladi da u roku od mjesec predloži izmjene Zakona o PIO. S druge strane, Ustavni sud je imao zakonsku mogućnost da odloži objavljivanje te odluke u roku od tri mjeseca. To bi bio primjereniji rok, zato što odluka ne bi bila objavljena, ne bi proizvodila pravne posledice i bilo bi više vremena da se dopuni ta pravna praznina koja sada nastaje odlukom Ustavnom suda – rekao je Radulović za „Dan“.

Da je Ustavni sud odložio objavljivanje odluke za tri mjeseca, u tom periodu bi sudija Ustavnog suda Dragana Đuranović, makar prema Zakonu o PIO, stekla pravo na starosnu penziju.

– Ostaje i dovoljno prostora za sumnju da su se sudije vodile nekim ličnim motivima u slučaju ako bi odluka Ustavnog suda proizvela neke drugačije posledice u odnosu na prava koja sudije imaju – kazao je Radulović.

Stava je da sud nije pažljivo razmotrio predmet i potpuno je saglasan za izdvojenim mišljenjem koje su iznijele sudije Snežana Armenko i Momirka Tešić.

– Smatram da su one iznijele mnogo uvjerljivije i prihvatljivije razloge za svoje izdvojeno mišljenje. Mislim da nisu prihvatljivi oni razlozi koje je većina sudija Ustavnog suda dala za ovakvu odluku – nisu u dovoljnoj mjeri sagledali Ustav i situaciju u Crnoj Gori. Pošli su od stava kao da u Crnoj Gori postoji puna rodna ravnopravnost. U nekim mnogo razvijenijim i uređenijim državama od Crne Gore, poput Austrije i Švajcarske, postoje zakoni koji propisuju različite uslove za ostvarivanje starosne penzije. U tim državama, sa takvim sistemima, uređenijim od crnogorskog, na neki način se priznaje da ne postoji puna ravnopravnost i dozvoljava se ta vrsta pozitivne diskriminacije kako bi se postepeno došlo do pune ravnopravnosti. Ispada sada da u Crnoj Gori, prema stavu većine sudija Ustavnog suda, postoji puna rodna ravnopravnost u većem obimu nego u Švajcarskoj ili Austriji – naglasio je Radulović.

Sekretar Izvršnog odbora Glavnog odbora SNP-a Dragan Vukić pozvao je sudije Ustavnog suda koje su učestvovali u donošenju „nepromišljene i sporne odluke“ da iskažu moralnu i profesionalnu odgovornost i podnesu ostavke.

Ustavni sud: Nema ličnih razloga

Ne može biti ni govora o ličnim razlozima sudija Ustavnog suda za ukidanje odredbe člana 17, stav 1 Zakona o PIO, tvrde iz te sudske instance. Kazali su da je do sada svim sudijama Ustavnog suda koje se ispunile uslove za starosnu penziju ta funkcija prestala nakon što su ispunile uslov za prestanak radnog odnosa po sili zakona, propisan Zakonom o radu, nakon konstatacije Skupštine, a ne nakon ispunjavanja uslova za starosnu penziju po Zakonu o PIO.

Iz Ustavnog suda su u reagovanju objavljenom u četvrtak ocijenili da se od 19. oktobra kontinuirano vrši orkestrirani napad na Ustavni sud.

Foto: Envatoelements

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA