Rad nedjeljom na čekanju – na potezu političari

Iako je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj obećao da će krajem marta biti održana sjednica Socijalnog savjeta na temu uvođenja radne nedjelje, do toga nije došlo. Datum održavanja sjednice još nije poznat.

S druge strane, socijalni partneri čekaju priliku da se izjasne o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima će neradna nedjelja biti ukinuta tokom pet mjeseci sezone.

Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Slobodan Mikavica ističe da će se Socijalni savjet ponovo po ovom predlogu izjasniti, nadajući se da će ući u skup proceduru za izmjenu zakona.

Nesporno je, kaže Mikavica, da su na potezu političari, kod kojih ekonomske teme, kako poručuje, često budu zloupotrijebljene i politizovane. Tako se desilo i s predlogom da trgovine rade nedjeljom tokom turističke sezone, što je prihvatljivo sindikatima i poslodavcima.

Sandra Obradović iz Unije slobodnih sindikata podsjeća da su socijalni partneri donijeli stav da se uđe u uvođenje radne nedjelje u test period u ljetnjem i zimskom periodu.

„Mislim da će predstavnici partija pokušati da nađu konsenzus za uvođenje radne nedjelje“, kazala je ona. 

„Naišli smo na optrukciju političkih partija koje nemaju informacije i koje zbog političkog populizma žele da se predstave kao veći zaštitnici prava nego sindikati koji su mukotrpno usaglašavali s nama nacrt“, dodaje Mikavica.

Iz Unije poslodavaca Srbije, kažu da bi neradna nedjelja značila manje novca u kasi, te da tamnošnja Vlada takvo nešto ni ne razmatra. Smatraju da bi uvođenje neradne nedjelje ugrozilo rast privrede.

„Ono što je za sada je da se rad nedjeljom plaća znatno više nego normalan rad i nema velikog otpora od randika da ne rade, čak suprotno. Kad bismo bili na višim nivoima možda bi tako nešto bilo logično ali za nas poslodavce nije sluičaj“, naveo je Miloš Nenezić, predsjednik Unije poslodavaca Srbije.

I za poslodavce iz Crne Gore važna je stabilna privreda, koja, poručuju, gubi tokom sezone zbog neradne nedjelje.

Mikavica navodi da sve što je dobro za crnogorsku privredu treba da bude realizovano.

„I treba da se odreknemo populizma političkog“, zaključuje Mikavica.

A ukoliko se ukine neradna nedjelja tokom sezone, radnici bi imali 80 odsto veću dnevnicu i radili bi ujednoj smjeni, dok bi trgovniski lanci određivali po jedan objekat koji će biti otvoren za kupce u svakoj opštini. Prošle godine, nešto slično dočekali su i zaposleni u medijima, kojima su za rad nedjeljom dnevnice uvećane za 80 odsto.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA