Prošao najjači udar inflacije u Njemačkoj

Nalet užarene inflacije u Njemačkoj je prošao, saopštio je glavni ekonomista Dekabanka, Ulrich Kater, nakon objave podataka o cijenama na malo u martu.

“Opravdana panika građana oko inflacije je iza nas”, rekao je Kater.

Nešto ranije, Federalni zavod za statistiku objavio je podatke o inflaciji, koji prvi put, nakon više od devet godina, uključuju i cijene hrane, prenosi SEEbiz.

Godišnja stopa inflacije, prema dosadašnjim procjenama, pala je na 2,2 odsto, najniže od maja 2021. Inflacija je posljednji put bila niža na tačno dva odsto u aprilu iste godine.

Inflacija je u februaru bila 2,5 odsto, a mjesec ranije 2,9 odsto.

„Kretanja cijena energije i hrane koče inflaciju drugi mjesec zaredom“, rekla je predsjednica instituta Ruth Brend.

Ona je navela da je prvi put od februara 2015. godine, hrana bila jeftinija nego godinu ranije.

Naime, od marta prošle godine hrana je pojeftinila 0,7 odsto.

Energija je u 12 mjeseci pala 2,7 odsto, uprkos isteku subvencija građanima i privredi, te povećanju poreza na ugljen-dioksid.

Gas je, na primjer, pojeftinio 9,7 odsto, a struja 8,1 odsto. Grijanje je značajno poskupilo, 20,6 odsto. Poskupile su i usluge, 3,7 odsto.

Ekonomisti očekuju dalje popuštanje inflacije.

Stopa inflacije pokazuje opšti rast cijena hiljade proizvoda i usluga u maloprodaji. Jaka inflacija po pravilu premašuje rast dohotka i nagriza kupovnu moć građana, drugim riječima, za isti iznos novca mogu platiti manje robe ili usluga.

Pod naletom inflacije iz prethodnih nekoliko godina, mnogi građani morali su pažljivo da planiraju svoje troškove. Zbog toga je smanjena i privatna potrošnja, važan stub domaće privrede.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA