Prihodi od boravišne takse manji za 18 odsto

Na kraju februara ove godine u Crnoj Gori je bilo oko 15 odsto turista manje nego u istom periodu 2023, saopšteno je Portalu RTCG iz Nacionalne turističke organizacije (NTO). Po osnovu boravišne takse, kako navode, za dva mjeseca ove godine naplaćeno je oko 18 odsto prihoda manje nego u isto vrijeme prošle.

U NTO su zadovoljni posjetom u vrijeme novogodišnjih praznika ali je, kako ističu, nedostatak snijega onemogućio početak skijaške sezone i uticao na ukupni uspjeh zimske sezone. Poručuju da je u narednom periodu potrebno raditi na poboljšanju infrastrukture i diverzifikaciji turističke ponude kako bismo se bolje pripremili za buduće sezone i bili spremni na vremenske prilike poput ovogodišnjih. Cilj im je, kako kažu, stvoriti održivu zimsku turističku destinaciju koja može privući goste i kada se suočavamo sa nedostatkom snijega.

Prema anketi NTO turistički poslenici su prilično optimistični kada je u pitanja ljetnja turistička sezona.

Ukazuju na podatke Uprave za statistiku Monstat, prema kojima je u kolektivnom i individualnom smještaju tokom januara ove godine ostvareno  49.363 dolazaka turista, što je oko 16 odsto manje turista u odnosu na isti period prethodne godine, a ostvareno je 384.203 noćenja, što je oko 18 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine“, kazali su iz NTO.

Dodaju da je na osnovu nezvaničnih podataka o turističkom prometu u opštinama, koje dostavljaju lokalne turističke organizacije, 29. februara 2024. godine u Crnoj Gori boravilo je 18.705 turista, što predstavlja ostvarenje od 85,74 odsto u odnosu na uporedni podatak prethodne godine i rast od 87,11 odsto u odnosu na odgovarajući period 2019. godine.

Pojašnjavaju da zimska turistička sezona u Crnoj Gori ima dva dijela, onaj koji se tiče novogodišnjih praznika i drugi dio, koji se odnosi na skijašku sezonu.

„Prvi dio sezone je prošao odlično zahvaljujući bogatim programima lokalnih turističkih organizacija, naročito na primorju. Nažalost, nedostatak dovoljne količine sniježnih padavina onemogućio je početak skijaške sezone i uticao na ukupni uspjeh zimske sezone. U narednom periodu je potrebno raditi na poboljšanju infrastrukture i diverzifikaciji turističke ponude kako bismo se bolje pripremili za buduće sezone i bili spremni na vremenske prilike poput ovogodišnjih. Naš cilj je stvoriti održivu zimsku turističku destinaciju koja može privući goste i kada se suočavamo sa nedostatkom snijega“, saopštili su iz NTO.

Kako kažu, shodno podacima Uprave za statistiku MONSTAT, u ukupnim turističkim kapacitetima tokom decembra 2023. godine i januara 2024. godine registrovano je 109.544 turista, što predstavlja ostvarenje od 86,7 odsto u odnosu na decembar 2022. godine i januar 2023. godine, rast od 70,33 odsto u odnosu na decembar 2021. godine i januar 2022. godine, rast od 206,5 odsto u odnosu na decembar 2020. godine i januar 2021. godine, te rast od 10,98 odsto u odnosu na decembar 2019. godine i janur 2020. godine.

„Shodno podacima Uprave za statistiku Crne Gore MONSTAT, u ukupnim turističkim kapacitetima tokom decembra 2023. godine i januara 2024. godine bilježimo 796.300 noćenja, što predstavlja ostvarenje od 84,4 odsto u odnosu decembar 2022. godine i januar 2023. godine, rast od 137,8 odsto u odnosu na decembar 2021. godine i januar 2022. godine, rast od 277,2 odsto u odnosu na decembar 2020. godine i januar 2021. godine, te rast od 157,9 odsto u odnosu na decembar 2019. godine i januar 2020. godine“, kažu iz NTO.

Prihod od boravišne takse naplaćen zaključno sa 28. februarom 2024. godine iznosi je 119.851,5 eura što predstavlja ostvarenje od 81,64 odsto u odnosu na prihod ostvaren od boravišne takse u odgovarajućem periodu 2023. godine.

„Ukupni namjenski prihodi, koji uključuju prihode od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse, naplaćeni od početka tekuće godine zaključno sa 28. februarom 2024. godine iznosili su 227.930,4 eura što predstavlja ostvarenje od 93,76odsto u odnosu na prihod ostvaren u ovom periodu u 2023. godini“, navode u NTO.

Pozivajući se na podatke MONSTAT-a kažu da tokom decembra 2023. godine i januara 2024. godine bilježimo 796.300 ostvarenih noćenja. U kolektivnom smještaju (hoteli i slični smještajni kapaciteti) ostvareno je 152.917 noćenja što predstavlja 19 odsto, dok je u privatnom smještaju zabilježeno 643.383 noćenja što predstavlje 81 odsto.

Južni dio zemlje je privukao najveći broj gostiju, a tome su doprinijeli i odlično pripremljeni programi lokalnih turističkih organizacija. Tako su najbolju posjećenost zabilježili sljedeći gradovi: Budva, Herceg Novi i Bar.

„Prema informacijama koje smo dobili od privrede na osnovu ankete, najviše turista smo imali iz regiona, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Turske i Poljske. Prema zvaničnim podacima za januar, najviše turista je iz regiona, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Kosova, a pored njih zapažen je i značajan broj gostiju iz Turske i Rusije“, kazali su iz NTO.

Govoreći o pritužbama, dodaju da je uobičajeno da tokom ljetnje turističke sezone putem našeg call centra dobijaju veći broj poziva, koji se tiču primjedbi i sugestija.

„U prethodnom periodu najviše upita smo dobili u vezi radnog vremena šaltera za prijavu boravka turista. Tokom ljetnje turističke sezone pritužbe su bile u vezi vožnje trotineta po šetalištu, gužve i glasne muziku“, navode iz NTO.

Kažu i da je prema podacima Uprave za statistiku MONSTAT, u kolektivnom i individualnom smještaju tokom januara bilo 1.068 gostiju iz Ukrajine, što je ostvarenje od 67 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Očekivanja od ljetnje sezone

Prilično smo optimistični kada je u pitanja ljetnja turistička sezona, kažu u NTO.

„Rezultati ankete turističke privrede, koju smo sproveli ove sedmice, pokazuju da čak 95 odsto anketiranih ima visoka očekivanja od ove turističke sezone. U ovom momentu je teško vršiti poređenja sa prethodnim godinama, ali možemo reći da vlada sve veće interesovanje za Crnu Goru, kao i za različite segmente turističke ponude, odnosno aktivni, ruralni, luskuzni i MICE turizam“, navode u odgovorima Portalu RTCG.

Tvrde da ćemo spremni dočekati ljetnju sezonu.

„Sa aspekta Nacionalne turističke organizacije, koja je prvenstveno zadužena za promociju destinacije, možemo reći da ćemo spremno dočekati ljetnju turističku sezonu. Od početka godine imali smo priliku da učestvujemo na sajmovima u Njujorku, Štutgartu, Minhenu, Ljubljani i Beogradu. Pored sajamskih nastupa koji nas očekuju u narednom periodu, značajan dio budžetskih sredstava ćemo opredijeliti za promociju na digitalnim kanalima. U kontinuitetu ćemo sprovoditi studijske posjete medija, turoperatora i influensera, organizovati poslovne radionice, na kojima naša turstička privreda može imati direktni kontakt sa turoperatorima“, navode u NTO.

Kazali su da svaka sezona sa sobom nosi određene probleme koje treba riješiti, a NTO CG će se, kako kažu,  truditi da bude dobar partner drugim subjektima iz djelokruga turizma u svim aktivnostima koje doprinose rješavanju tih problema i unapređenju turističke ponude, shodno svojoj nadležnosti.

Foto: TO Kolašin

NIKŠIĆ PROGNOZA