Opština Bijelo Polje se zadužuje 2,5 miliona eura

Odbornici vladajuće koalicije u Skupštini opštine (SO) Bijelo Polje usvojili su juče predlog odluke o kreditnom zaduženju Opštine Bijelo Polje, na osnovu koje će se lokalna uprava dodatno zadužiti 2,5 miliona eura zbog sprovođenja tenderskih procedura za projektovanje i izgradnju prve faze postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Radi se o dugoročnom kreditu kod Evropske investicione banke (EIB), a na osnovu zaključka Vlade iz februara ove godine. Na sjednici su usvojene i odluke o prenosu vlasništva na motornim vozilima na Opštinsku organizaciju Crvenog krsta Bijelo Polje i JU „Centar za podršku djeci i porodici“, zatim Izvještaj o radu i finansijski izvještaj JU „Centar za podršku djeci i porodici“ za 2022. godinu, te izbor, imenovanja i razrješenja.

Jučerašnjoj desetoj sjednici SO Bijelo Polje nijesu prisustvovali odbornici opozicije jer ih je Savjet Radija Bijelo Polje obavijestio da neće prenositi zasjedanje.

Predsjednik kluba odbornika Demokrata Marko Ljujić je u ime opozicije kazao da sjednici ne prisustvuju zbog ultimativnog i netransparentnog odnosa Savjeta Radija Bijelo Polje.

– U trenutnoj situaciji, kada svi javni emiteri širom Crne Gore prenose skupštinska zasjedanja u svojim opštinama, neprihvatljivo je da Savjet Radija Bijelo Polje donosi odluku o cenzuri. Neprihvatljivo je da su građani spriječeni da neposredno slušaju skupštinsku javnu raspravu – kazao je Ljujić.

Odbornik SDP-a Adnan Striković, koji je inače i poslanik u državnom parlamentu, podržao je kolege iz opozicionih klupa.

– Žao mi je što su odbornici opozicije odlučili da ne prisustvuju ni ovoj sjednici. U tome ih podržavam, jer je ova odluka Savjeta Radija Bijelo Polje skandalozna. Nijesu našli za shodno da uvaže jedinstvenu molbu odbornika u SO, da treba da se prenosi sjednica jer je to u interesu građana. Samo informisan građanin može demokratski da bira. Ni u jednom zakonu ne postoji uporište niti imperativna mjera za ovakvu odluku. Nema druge lokalne ili državne informativne kuće da je nešto slično uradila. Nažalost, ne znam kakve su nadležnosti lokalnog parlamenta koji je birao taj Savjet da utiče na njih. Oni jesu nezavisno tijelo, i takvi treba da ostanu, ali se mora naći modalitet da oni koji su nekoga birali, a to smo mi odbornici, imaju način i da kontrolišu njihov rad – kazao je Striković, dodajući da javno poziva opoziciju upotrijebi da sve modalitete djelovanja promjene članova Savjeta Radija Bijelo Polje.

Predsjednik SO Ernad Suljević je kazao da su informisani o odluci radija da se sjednica neće prenositi i da poštuju njihov stav.

– U narednom periodu ćemo raditi na tome da u namjeri da budemo što transparentniji i ne zavisimo od nekih odluka javnih emitera, napravimo svoj lajv strim i sjednice prenosimo preko jutjub kanala uživo – kazao je Suljević.

Predsjednik Opštne Petar Smolović je kazao da Savjet RBP već 30 godina ima ista pravila i ne prenosi sjednice u susret izborima.

– To je nezavisan organ kojeg je izabrala SO i mi moramo to da poštujemo. To što neke druge opštine prenose sjednice je njihov problem – istakao je Smolović.

Novi direktori

Na sjednici SO za v.d. direktora preduzeća „Vodovod Bistrica“ juče je izabran Esad Mahmutović, umjesto dosadašnjeg Milana Bulatovića, kome Savjet tog preduzeća prethodno nije usvojio izvještaj o radu. Na mjesto direktora Centra za kulturu postavljen je Jasmin Ćorović, koji je do sada bio sekretar sekretarijata za održivi razvoj. On na to mjesto dolazi umjesto Milka Kovačevića.

U Savjet Radija Bijelo Polje izabrana je Marica Stanić, Fuad Kolić u Odbor za izbor i imenovanja, a Jasmin Kijamet u Savjet za zaštitu životne sredine.

Izvor: DAN

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA