Vukićević: Prioritet bi mi bio da odluke Ustavnog suda konačno budu obavezujuće i izvršene

Skupštinski Ustavni odbor na današnjoj sjednici počeće konsultativanja saslušanja kandidata za izbor jednog sudije Ustavnog suda.

Na poziv za sudiju prijavili su se Alija Beganović, Zoran Vukićević, Nerma Dobardžić, Muhamed Đokaj, Jovan Kojičić i Sanja Maslenjak.

Predsjednica Odbora Simonida Kordić saopštila je da svi kandidati ispunjavaju uslove propisane konkursom.

Ona je kazala da su na današnje saslušanje pozvani Vukićević i Beganović, ali da je Beganović bio spriječen da dođe, te da će zbog toga danas biti saslušan samo Vukićević.

Vukićević je na početku svog izlaganja kazao da je član Advokatske komore od 1994. godine, te da se pretežno bavio parnicom, a najmanje upravnim pravom.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović je upitao Vukićevića koji bi bili njegovi prvi kroaci u cilju unaprjeđenja tj. boljeg funcionisanja Ustavnog suda, imajući u vidu veliki broj ustavnih žalbi, kao i kako komentariše činjenicu da pred Ustavnim sudom za ljudska prava postoji veliki broj predstavki koje se odnose na povredu člana 6, odnosno prava na pravično suđenje.

Vukićević je odgovorio da bi mu „prioritet bio da odluke Ustavnog suda konačno budu obavezujuće i izvršene“.

„Morao bih napraviti dogovor sa kolegama oko daljih mjera i preduzimanja šta bi valjalo promijeniti“, kazao je Vukićević i naveo da je jedan od problema mali broj sudnica, te da zbog toga određeni slučajevi traju godinama.

Foto: Skupština Crne Gore/Youtube

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA