Od dividendi državnih firmi 4,37 miliona eura

Ministarstvo finansija je saopštilo da je u budžet od dijela dobiti kompanija u većinskom državnom vlasništvu do 25. avgusta, uplaćeno 4,37 miliona eura.

Informacija o tome je usvojena na današnjoj sjednici Vlade dok je ministar finansija Aleksandar Damjanović, kazao da je trenutna uplata 11 odsto og maksimuma i ponovio da ovoj obavezi podliježu isključivo privredna društva koja su ostvarila dobit i ispunjavaju uslove, u ovom slučaju njih 11.

Vlada je prethodno zadužila predstavnike države u organima upravljanja u državnim preduzećima da 70 odsto dobiti iz prošle i 30 odsto dobiti iz 2021. godine, uplate u budžet čime bi državna kasa bila uvećana za 40 miliona eura.

Damjanović je kazao da uplatu očekuju i od sistema Elektroprivrede Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTE), Zaštite prostora, Pošte, u iznosu od 253 hiljade eura.

Osim tih, među državnim preduzećima koja su najavila donošenje odluka na sjednici Skupštine akcionara u septembru, Damjanović je naveo Elektroprivredu sa oko 8,4 miliona eura i Hotelsku grupu Budvanska rivijera 247 hiljada.

„To je ukupno 8,64 miliona i to bi činilo oko 15,3 miliona eura, onoga što će na ovaj ili onaj način biti usmjereno za infrastrukturne projekte“, naglasio je on.

Damjanović je pojasnio da još uvijek očekuju jedan dio dividende i od CGES-a za 2021. godinu i kazao da su među preduzećima koja nisu preduzela inicijative „Sveti Stefan“, JP „Morsko dobro“, marina „Bar“ i „Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje“ (RCPD).

On je dodao da su podnijeli šest zaključaka u kojima se navodi status svakog od preduzeća, čime su kompanijama „Sveti Stefan“ i „Morsko dobro“ dali dodatni rok za uplatu zbog prethodnih obaveza i problema tih firmi. Osim toga, marini Bar i RCPD-u su poručili da bez odlaganja pokrenu inicijative za uplatu.

foto:printscreen/YT

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA