Nema uspjeha ako ne krenu na DPS: Kakvi će biti dometi saveza SD-a, SDP-a i LP-a

Najavljeni savez Socijaldemokrata (SD), Socijaldemokratske partije (SDP) i Liberalne partije (LP) moraće da se sukobi s Demokratskom partijom socijalista (DPS) ako želi da postigne uspjeh.

Tako građanski aktivista Stefan Đukić komentariše domete opozicionog pokreta čije bi formiranje uskoro trebalo da bude ozvaničeno, a koji će predvoditi SD, SDP i LP.

Te stranke, koje su bivši dugogodišnji partneri DPS-a, dogovorile su u subotu zajednički nastup na predstojećim izborima u Budvi (zakazanim za 26. maj), nakon čega bi trebalo da sklope saradnju i na državnom nivou. “Socijaldemokratsko okupljanje” najavio je u intervjuu “Vijestima”, u decembru prošle godine, poslanik SD-a Boris Mugoša.

Izvori “Vijesti” iz jedne od triju partija saveznica, rekli su da bi njihov pokret trebalo da bude formalizovan za mjesec-mjesec i po dana, “najvjerovatnije u junu”. Navode da će to biti širi pokret koji će uključiti “prepoznatljive pojedince, univerzitetske profesore, lokalne grupe…”.

“Ubrzavanje priče ide poslije izbora u Budvi, a savez se sprema i za naredne lokalne izbore, posebno one u Kotoru i Gusinju, gdje postoji velika podrška za pokret”, rekao je jedan od sagovornika.

Drugi kaže da je njihova pretpostavka da građani traže objedinjavanje i jačanje snaga koje djeluju “na čistoj evropskoj i građanskoj platformi”.

“Smatramo da je smisleno i odgovorno graditi mostove između srodnih partijskih i drugih struktura, jer se na taj način obezbjeđuje potrebna sinergija, i kod građana i progresivne javnosti stvara utisak o potrebnoj snazi koja može pogurati političke procese u pozitivnom smjeru”, poručio je taj sagovornik.

Stefan Đukić ocjenjuje za “Vijesti” da je najavljeni savez prirodni ishod događaja na crnogorskoj političkoj sceni. Nakon što je, prema njegovim riječima, konačno svima postalo jasno da neće biti brzog povratka DPS-a na vlast, druge stranke koje su njima bile bliske pokušavaju, kaže, da nađu prostor i pojačaju politički kapital.

“Sad se zapravo dešava ono što se dugo dešavalo na drugom političkom spektru, dok je on bio opozicion – prave se različite koalicije, razmišlja se o ukrupnjavanju, izlasku u jednoj, dvije, tri kolone. Sve su to normalne stvari…”, navodi on.

Đukić
Đukić, foto: Djordje Cmiljanic/Pr centar

Đukić podsjeća da su, prema posljednjim sondažama partijskog povjerenja, SD, SDP i LP pojedinačno na ivici ili ispod cenzusa. Kaže da bi te stranke u “velikoj” koaliciji s DPS-om mogle dobiti više poslaničkih mjesta, ali da bi izgubile prepoznatljivost i dodatno okrnjile svoju podršku. Ističe da su te tri partije izbjegavale “da kritikuju ‘velikog brata’”, ali da sad moraju biti svjesni “da ‘gađaju’ isto biračko tijelo i da, izbjegavajući konfrontaciju, smanjuju sopstvenu podršku”.

“Onaj ko može da bira između dva ‘ista’, izabraće onog jačeg. Samim tim, moraju nekako pokazati da su bolji izbor od DPS-a, sad kad su i jedni i drugi u opoziciji. Vidjećemo da li će im to i uspjeti. Ovakva stvar je korisna i za DPS, jer oni ne šire svoj koalicioni kapacitet prema strankama koje sad čine (vladajuću) većinu”, poručuje Đukić.

Da u novom savezu već povlače poteze kojima pokušavaju da se ograde od DPS-a, svjedoči jučerašnja poruka nosioca liste triju partija u Budvi Petra Odžića, da je njihova koalicija uvijek bila “protiv lopovluka i kriminala”, da nisu članovi nijedne “političko-kriminalne hobotnice”, te da ih nema u prepiskama iz “Skaj aplikacije”.

Portparol SDP-a Mirko Stanić ocijenio je da je vidljivo da se dešava “prekompozicija političke scene na svim djelovima ukupnog političkog spektra”, i da stoga neće više biti političkih i partijskih monopola kao ranije. Kaže da građani traže “novo, moderno, progresivno”, nešto što bi SD, SDP i LP uz snažnu podršku brojnih pojedinaca mogli pokazati nasuprot, kako je rekao, “destruktivnim procesima na crnogorskoj političkoj sceni”.

“Ovaj savez već sad ima više od 80 odbornika u lokalnim skupštinama, što je više od deset odsto ukupnog broja. Ima uspješne čelnike Cetinja i Plava, kao i veoma jak kadrovski potencijal koji može povesti Crnu Goru naprijed… U periodu kad brojni politički subjekti na vlasti pokazuju slabosti, kad se mnoge partije fragmentiraju, kad Vlada ne funkcioniše onako kako građani očekuju, kad Skupština nema nikakvu kontrolnu ulogu izvršne vlasti, građani očekuju stabilnost i zrelost i objedinjavanje na vrijednosnoj osnovi”, rekao je Stanić “Vijestima”.

Stanić
Stanić, foto: Boris Pejović

SD je parlamentarna partija – u Skupštini je predstavljaju tri poslanika, dok je SDP nakon izbora održanih u junu prošle godine ostalo ispod cenzusa. SD i LP su na tim izborima bili u koaliciji s DPS-om, ali partija Vatroslava Belana nije dobila poslanika, dok je SDP nastupio samostalno. Ta stranka, na čijem je čelu odnedavno Ivan Vujović, bila je u vladajućoj koaliciji s DPS-om 18 godina, koju je napustila početkom 2016. godine.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja koje je krajem marta predstavio Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), SDP podržava 2,3 odsto građana, a SD 2,2.

Odžić: Bićemo najprijatnije iznenađenje izbora u Budvi

Odžić je juče saopštio da je listu triju partija za izbore u Budvi podržalo nekoliko stotina građana.

“Pozitivne reakcije su očekivane, jer se radi o stvaranju širokog evropskog pokreta. Ova koalicija će biti najprijatnije iznenađenje 26. maja, i vratiće Budvi dostojanstvo, a posvađanim građanima pružiti pomirenje. Ovih dana često čujemo obećanja partija kako više neće raditi iste greške i da su shvatili u čemu su griješili. Mi građanima možemo obećati da ćemo biti isti kao i do sad – radićemo čisto, časno i u korist svih građana Budve”, poručio je.

Foto: Vijesti/Boris Pejović

Prijava
Obavijesti o
1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

[…] Nema uspjeha ako ne krenu na DPS: Kakvi će biti dometi saveza SD-a, SDP-a i LP-a […]

NIKŠIĆ PROGNOZA