Novi automobil više nije dostupan prosječnom Amerikancu

Cijene novih automobila porasle su 30 odsto u posljednje četiri godine, pa su za kupovinu novog vozila potrebni prihodi od 100 hiljada USD, dok američke porodice prosječno zarade 80 hiljada godišnje.

Pandemija koronavirusa, inflacija i nedostatak jeftinih opcija kao da su udružili snage i urotili se protiv prosječnog Amerikanca koji više ne može priuštiti taj luksuz da kupi novo vozilo, prenosi Capital.ba.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su druga po broju proizvedenih automobila u svijetu u prošloj godini, odmah iza Kine, a proizvođači su krenuli da slijede neke nove trendove u auto-industriji.

Ako se zna da je tek svaki deseti automobil prodat u SAD košta manje od 30 hiljada USD, nije ni čudo što Amerikanci svoje automobile sve duže voze i čuvaju.

Čak ni kupovina polovnih automobila nije mnogo povoljnija opcija jer podaci pokazuju da samo jedna trećina ili 28 odsto tih vozila košta manje od 20 hiljada.

Najnovije brojke pokazuju da je prosječna cijena novog vozila prodatog u SAD oko 48,45 hljada USD. Stručna publikacija MarketWatch napominje da američkim kupcima automobila treba godišnji prihod od 100 hiljada USD da bi kupili novo vozilo.

S druge strane statistika pokazuje da je prosječni prihod u američkom domaćinstvu nešto viši od 80 hiljada USD. To pokazuje da je su novi automobili postali skupi, ali i da Amerikanci nijesu plaćeni kao prije 20 godina računajući realnu kupovnu moć.

Foto: Ilustracija/elements.envato

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA