Na dnevnom redu smjena izvršne direktorice ŽPCG

Odbor direktora Željezničkog prevoza (ŽPCG) trebalo bi danas da smijeni aktuelnu izvršnu direktoricu Ilinku Pavićević i donese odluku o raspisivanju javnog konkursa za popunu mjesta.

Predsjednik Odbora direktora ŽPCG, Tripko Draganić, potvrdio je Vijestima zvanično da je u dnevni red sjednice uvrštena odluka o smjeni izvršne direktorice, izboru novog vršioca dužnosti i raspisivanju javnog konkursa.

“Poznato je da je preporuka ministra saobraćaja i pomorstva Filipa Radulovića da se izabere novi menadžment kompanije i da se ispita finansijsko poslovanje, što će biti ispoštovano. Konkurs za izbor novog izvršnog direktora biće objavljen u svim medijima i zainteresovani kandidati moći će da podnesu prijavu”, kazao je Draganić.

Radulović je početkom februara, zbog toga što su van saobraćaja bili svih pet elektromotornih vozova, tražio ostavke tadašnjeg kompletnog Odbora direktora ŽPCG-a u kojem su bili Mirsad Veliu, Željko Miladinović, Dragoljub Radošević, Miralem Redžepagić i Marko Bertanjoli.

On se tim povodom sastao i sa Pavićević, a nakon sastanka je najavio da će nakon formiranja novog borda ispitati njenu odgovornost i uraditi cjelokupnu analizu dosadašnjeg poslovanja kompanije.

Na dnevnom redu sjednice Odbora direktora biće i odluke o izboru komisija za imenovanja i za naknade, kao i informacija daljim aktivnostima vezanim za projekat nabavke novih vozova uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Državna kompanija saglašava sa EBRD-om dokumentaciju u vezi s kreditom za kupovinu novih elektromotornih vozova koji će se nabaviti u tenderskom postupku u skladu sa politikom javnih nabavki ove međunarodne finansijske institucije.

Ti vozovi se nabavljaju uz Vladinu garanciju koja je sastavni dio ovogodišnjeg zakona o budžetu, a pribavljena je i saglasnost Agencije za zaštitu konkurencije koja je ocijenila da su državne garancije u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Željeznička kompanija će kredit EBRD-u vraćati u dvije godišnje rate na period od 12 godina i uz grejs period od tri godine. U slučaju da kompanija ne bude mogla da vraća kredit, on će pasti na teret državnog budžeta jer je prema ugovoru o garanciji koji treba da se potpiše država primarni obveznik za sva plaćanja i izvršenje obaveza.

Zakonom o budžetu za ovu godinu predviđeno je izdavanje državnih garancija za taj projekat u iznosu od 30 miliona EUR. Riječ je o nabavci tri voza.

Ova kompanija ima elektromotorne vozove iz Španije koji su stari deset godina, kao i elektromotorne vozove čija je prosječna starost 39 godina, koji su proizvedeni u Rigi u tadašnjem SSSR-u.

Pored toga raspolažu i sa klasičnim garniturama (elektrolokomotivama prosječne starosti 50 godina i putničkim kolima raznih serija prosječne starosti 48 godina).

AZK je krajem prošle godine dala zeleno svjetlo za ovaj projekat koji je u prethodnom periodu izostao zbog finansijskih dubioza u kojima se kompanija nalazila.

ŽPCG je i pored povećanja dotacije iz države za održavanje javne usluge, nije značajnije poboljšao svoje poslovanje. Prošle godine je ostvario neto profit od 395 hiljada EUR, koji je godinu ranije iznosio 911 hiljada. Samo su djelimično smanjeni akumulirani gubici iz prethodnog perioda, na 25,6 miliona eura.

Foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA