Mulešković: Reforme penzionog sistema se ne sprovode preko noći

Ministar finansija Novica Vuković kazao je da Vlada, odnosno Ministarstvo rada, sprema reforme penzionog sistema i da je jedna od opcija da se doprinosi na plate, umjesto Fondu PIO, isplaćuju zaposlenima, odnosno da zaposleni može da raspolaže kompletnom bruto platom.

Sada zaposlenom poslodavac isplaćuje neto platu, dok doprinose na platu uplaćuje Fondu PIO, Zavodu za zapošljavanje…

Izjava ministra Vukovića izazvala je zabrinutost u dijelu javnosti, iz razloga što ponovo vrlo malo znamo i imamo samo šture informacije o planovima Vlade, a tema se tiče i sadašnjosti i budućnosti svakog zaposlenog. Prema ranijim najavama, reforme penzionog sistema su dio programa „Evropa sad 2“, kojim je predviđeno povećanje minimalne plate na 700 eura, a prosječne na 1.000 eura. To bi, prema najavama premijera Milojka Spajića, trebalo da se realizuje do 1. novembra.

Ekonomski analitičar Mirza Mulešković istakao je da je naš penzioni sistem zreo za reformu, te da bi to bila najveća reforma od obnove nezavisnosti, ali Vlada to mora uraditi tako da bude održivo i da javne finansije budu u stanju da to izdrže.

– Ni nakon intervjua ministra nismo dobili neke nove informacije na koji način će se reforma uraditi – kazao je Mulešković za „Dan“.

Kako je istakao, moramo da razmišljamo o mnogo faktora kada je u pitanju najava ministra finansija u vezi sa doprinosima.

– U ovom momentu Fond PIO ne sakuplja dovoljno novca za isplatu penzija, a ako bude manje priliva od doprinosa, kako će se to servisirati? Drugo, uvodi se mogućnost privatnih penzionih fondova i postavlja se logično pitanje da li će neko ko je ulagao u državni fond moći da traži povrat sredstava i da taj novac uloži u privatni fond – ukazao je Mulešković.

On smatra da je period do 1. novembra za sprovođenje reformi veoma kratak, jer da bi se uradila dobra reforma, potrebne su kvalitetne analize i socijalni dijalog, što zahtijeva više vremena.

– Proces donošenja reformi mora da bude inkluzivan i da obuhvati svakog na koga se reforma odnosi. Pritom, ovo nije reforma penzionog sistema, već svih segmenata crnogorskog sistema – ekonomije, javne uprave… Takođe, moraju se racionalizovati ostali troškovi kako bi se nadomjestio gubitak prihoda po osnovu doprinosa – rekao je Mulešković.

Kako je dodao, penzioni sistem u Crnoj Gori funkcioniše dugo i ljudi u njemu vide sigurnost.

– Zbog toga se mora više raditi na edukaciji i informisanosti građana, da ne bi dolazili u problem i razmišljali da li će imati penzije ili ne. Veliki broj penzionera strahuje od potencijalne reforme – možda s razlogom, a možda i bez razloga, ali da ne bismo dozvolili takvo razmišljanje, moramo imati više informacija o planiranim reformama – naglasio je Mulešković.

Reforme penzionih sistema u regionu, kako je ukazao, trajale su po deceniju, ako ne i duže.

– Zato treba razmišljati da se u reforme krene postepeno, jer moramo da vodimo računa da se ne ugroze javne finansije i isplata svih penzija. Kao neko ko se zalaže za otvoreno tržište i liberalnu ekonomiju, ja sam za to da se da sloboda izbora, ali sisteme koji funkcionišu decenijama ne možemo mijenjati preko noći i raditi reformu, jer će se time ugroziti trenutni korisnici koji su dugo ulagali u Fond. Dakle, reforma je zahtjevan proces, koji je bio neophodan, ali se mora raditi postepeno i uključiti sve aktere i mora imati sve jasne korake – istakao je Mulešković.

Istakao je da raduje optimizam ministra finansija, ali da reformu penzionog sistema, kao i povećanje minimalne zarade, moraju da prate investicioni projekti, racionalizacija javne uprave i stvaranje nove vrijednosti.

– Moramo da imamo veliki ekonomski rast da bi se sprovele reforme, da ne bismo imali situaciju da povećanje plata dovede do povećanja cijena, što se dešava kada nemate dodatne ekonomske aktivnosti u zemlji – kazao je Mulešković.

Foto: Gradski.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA