Možemo: Vlast ne smije zloupotrebljavati nejasnoće koje prate proces pristupanja Otvorenom Balkanu

Vlast ne smije zloupotrebljavati nejasnoće koje prate proces pristupanja Otvorenom Balkanu, poručili su iz pokreta “Možemo”.

“Sve glasnija teza crnogorskih zvaničnika koju ne prati jasna argumencija je da je Crnoj Gori mjesto u Otvorenom Balkanu, te ona kao takva predstavlja još jedan u nizu neartikulisanih pravaca našeg nacionalnog spoljnopolitičkog kursa. Smatramo da se svjesno prućutkuje i izbjegava ne samo stručna, već i javna polemika o ovom više nego ozbiljnom pitanju, što je ne samo pogrešno, već se iza istoga krije i obilje opasnosti i potencijalnih rizika, i to prevashodno u kontekstu obaveza koje proističu iz predpristupnih pregovora koje Crna Gora vodi sa Evropskom Unijom”, saopštili su iz pokreta “Možemo”.

S tim u vezi, kako dodaju, neophodno je polemiku o ovom pitanju izmjestiti na teren stručnih rasprava gdje bi pored nadležnih državnih institucija, učešće morali uzeti i Univerzitet, ali i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, koje, kako kažu, “ne smiju ostati nijemi posmatrači”.

“Svakako je ne manje važno da se i sva radna tijela Skupštine Crne Gore uključe aktivno u ovaj proces, te ukoliko ne bude neophodnog konsenzusa potrebno je prepustiti građanima odluku o ovom pitanju.  „Da, mi Možemo“ smatra da je izrazito neodgovorno ulaziti u bilo kakve pregovore, i u krajnjem dogovore dok se prethodno ne obave sve konsultacije, u protivnom tuđi nacionalni interesi mogu biti samo na naša štetu”, dodaju iz pokreta.

“Možemo”, kažu oni, nudi svoj kadrovski potencijal i znanje kako “bi istina došla do građana Crne Gore”.

“Jer naša misija jeste ulazak Crne Gore u društvo evropskih naroda, i to ne deklarativno, već stvarno”, zaključuju iz “Možemo”.

NIKŠIĆ PROGNOZA