Mljekare obustavljaju otkup mlijeka

Mljekare “Srna”, “Lazine”, “Nika” i “Drezga” imaju višak sirovog mlijeka i gotovih proizvoda zbog smanjene potražnje, vjerskog posta i ramazana, pa će u narednim danima vršiti manji otkup od stočara, a od 1. do 5. maja će ga u potpunosti obustaviti.

To piše u dopisu Udruženja mljekara upućenom farmerima, a u koji “Vijesti” imaju uvid.

Sa druge strane, stočari od kojih se otkupljuje mlijeko tvrde da im je poslovanje već teško te da će ako se problem ne riješi, zajedno sa otkupljivačima ući u proteste. Zbog najave obustave otkupa farmeri, mljekari i predstavnici ministarstava poljoprivrede i ekonomskog razvoja sastaće se danas.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” mljekare u Crnoj Gori dnevno otkupe oko 50.000 litara mlijeka, što znači da bi u periodu prvomajskih praznika neotkupljeno bilo oko 250.000 litara.

U dopisu Udruženja mljekara ističe se da su neke među njima počele sa restrikcijama otkupa od 17. aprila, dok je dio djelimična ograničenja otkupa počeo da primjenjuje od prošlog petka. Pojasnili su da mljekare uz postojeće količine, praznike i neradne dane neće biti u mogućnosti da rade prijem sirovog mlijeka jer su im komore već pune gotovih proizvoda.

“Od 1. maja do 5. maja biće potpune restrikcije otkupa na svim farmama. I pored uloženog napora i truda za izvozom pasterizovanog mlijeka u zemlje regiona, kao što su mljekare skorije radile u sličnim situacijama, to prosto nije moguće. Iako je procedura dobijanja dozvola složena i duga, tamošnje mljekare trenutno nemaju potrebe za mlijekom zbog slične situacije kao na našem tržištu”, naveli su iz Udruženja.

Iz Udruženja stočara su “Vijestima” potvrdili da će u slučaju protesta otkupljene količine vjerovatno opet donijeti pred zgrade ministarstava. Dio stočara je već 2021. i 2022. protestovao, tražeći od poljoprivrednog resora veće subvencije pri otkupu, jer su cijene stočne hrane bile na rekordnim nivoima.

Foto: Vijesti/Boris Pejović

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA